Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Μεσογειακοι αγωνες: Οικονομικο ή ιδεολογικο προβλημα?



     Μεγαλο θεμα εχει δημιουργηθει με τους μεσογειακους αγωνες και το ερωτημα εαν αξιζει να τους αναλαβει η Ελλαδα. Το θεμα αναλυεται κυριως απο την οικονομικη σκοπια επισημαινοντας την οικονομικη κριση. Ειναι ομως οικονομικο? Μακραν εκτος αυτου.

Ας αναλυσουμε καταρχας τι επαγγελεται η καθε ιδεολογια. Η αριστερα ειναι υπερ της ισοτητας και της συλλογικοτητας. Ως εκ τουτου ειναι αντιθετη σε καθε μορφη διακρισεων, αξιοκρατικων διαδικασιων και κυριως διαγωνισμων που αναδυκνυουν καποιον ανωτερο απο καποιους αλλους. Ετσι καθε μορφη αγωνα, παρελασης, διακρισης και διαγωνισμου ειναι κοκκινο πανι. Ετσι εξηγειται η κλαψουρα που ακουμε διαρκως για τους ολυμπιακους του 2004 αλλα και για καθε λογης παρελαση. 

Αντιθετα η δεξια προαγει την ιδιωτικη πρωτοβουλια, την ελευθερια της ατομικοτητας του καθενος και φυσικα τις διακρισεις και την αξιοκρατια. 

Ειναι χαρακτηριστικο αλλωστε πως στον οικονομικο τομεα η αριστερα οραματιζεται ενα συστημα που ο καθενας ανεξαρτητα της αφετηριας θα φτασει στο τερμα ταυτοχρονα ισα με τους αλλους ενω αντιθετα η δεξια οραματιζεται την ισοτητα στην ευκαιρια δηλαδη οτι ολοι θα ξεκινησουν ταυτοχρονα απο την ιδια αφετηρια και ελευθεροι θα τρεξουν την οικονομικη κουρσα.


Δεν ειναι λοιπον παραδοξο πως η αριστερα δεν στεναχωρεθηκε καθολου για τους μεσογειακους αλλα και το γεγονος πως η κυβερνηση δεν φροντισε καθολου να τους διεκδικησει αφου βασιστηκε στις ιδεολογικες της ριζες και κινηθηκε βασει ενστικτου


παρενθεση 
καποιοι θα αναρωτηθουν πως τα παραπανω αντιστοιχουν στην πραγματικοτητα αφου οι χωρες με την μεγαλυτερη ταση προς παρελασεις και αγωνες ηταν και ειναι οι κουμμουνιστικες. Σοβιετικη ενωση κατειχε μεγαλα ρεκορ, η κινα και η κορεα εχουν την μεγαλυτερη μανια με τις παρελασεις. Πως εξηγηται ιδεολογικα αυτο? 
Μια ευκολη απαντηση θα ηταν πως ο κουμμουνισμος στην πραξη ποτε δεν ειναι αριστερα αλλα ολοκληρωτικη ιδεολογια.
Μια πιο συνθετη εξηγηση ειναι πως η αναγκη σπρωχνει τα ακραια καθεστωτα να βαλουν νερο στο κρασι τους στα πλαισια του ανταγωνισμου
Π.χ. η σοβιετικη ενωση δεν ειχε την ορεξη να συμμετεχει σε αγωνες αλλα το εκανε αναγκαστικα για να επιδειξει στον κοσμο πως και ο κουμμουνισμος ειχε επιτυχιες
Ειναι η μεσαιωνικη λογικη των καλογερων που βαφτιζαν το κρεας ψαρι κατα βουληση
Π.χ. ο Σταλιν αποκαλουσε τον καθε ιμπεριαλιστικο πολεμο που εκανε δηθεν απελευθερωτικο για να δικαιολογηθει ιδεολογικα (αφγανισταν,βιετναμ, φιλανδια, ουκρανια κτλ.)



.

1 σχόλιο:

  1. Είναι αριστερή ολοκληρωτική ιδεολογία και στη θεωρία και στην πράξη. Δεν είναι ο όρος "αριστερά" αντίθετος ή ασύμβατος με τον ολοκληρωτισμό, τα εξηγήσαμε αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή