Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Φόβοι για μετανάστευση πλουσίων από την Ελβετία


Πολλά ακούσαμε σήμερα για το έλλειμμα που έφτασε το 15% 
Πολλές  ερωτήσεις  ακούσαμε  επίσης για το τι πρέπει να κάνουμε για να διορθώσουμε  την  κατάσταση.  Τέλος  ακουσαμε διαφορες λυσεις περι αναδιαρθρωσης, μεγαλυτερης φορολογιας στους πλουσιους και περιορισμο του δημοσίου. Οι προθέσεις υπάρχουνΕίναι αρκετές όμως?

Σε   μια όχι και τόσο μακρινή χώρα κάποιοι σοσιαλδημοκράτες έχουν καλές προθέσεις 
αλλά από ότι φαίνεται και αυτές δεν αρκούν





  Φόβοι για μετανάστευση πλουσίων από την Ελβετία

 Εξαιτίας των φόρων που σχεδιάζει η κυβέρνηση.



   Η επιχειρηματική κοινότητα της Ελβετίας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι το σχέδιο της κυβέρνησης να επιβάλει ελάχιστους φορολογικούς συντελεστές στους ιδιαίτερα εύπορους θα εξωθήσει τους πλούσιους κατοίκους της να μεταναστεύσουν και ότι θα καταστήσει τη χώρα λιγότερο ελκυστική για τις κορυφαίες επιχειρήσεις παγκοσμίως.
    Στις 28 Νοεμβρίου πραγματοποιείται δημοψήφισμα στην Ελβετία επί πρότασης των κεντροδεξιών Σοσιαλδημοκρατών (SP) για τη θέσπιση ελάχιστου φορολογικού συντελεστή ύψους 22% επί εισοδημάτων άνω των 250.000 ελβετικών φράγκων και 5% επί περιουσιακών στοιχείων αξίας άνω των 2 εκ.φράγκων.
     «Η πρωτοβουλία αυτή θα είναι ζημιογόνα για την Ελβετία», δήλωσε η Ούρσουλα Φράεφελ, εκπρόσωπος του επιχειρηματικού λόμπι «economiesuisse», που ηγείται της εκστρατείας κατά της πρότασης των Σοσιαλδημοκρατών.
        «Εάν ένας ιδιοκτήτης εταιρίας φορολογηθεί επί της περιουσίας του, θα επενδύσει λιγότερα στην εταιρία του, γεγονός που θα έχει επιπτώσεις στο επίπεδο της απασχόλησης και θα μπορούσε να επηρεάσει ακόμη και την απόφαση του σχετικά με την έδρα της εταιρίας στην Ελβετία».
Ανήσυχοι εξαιτίας δημοσκοπήσεων που φέρουν το εκλογικό σώμα να εγκρίνει τη σχετική πρόταση, κορυφαίοι βιομήχανοι προειδοποιούν ότι θα εγκαταλείψουν τη χώρα.
     «Η Ελβετία σημαίνει πολλά για εμένα, αλλά ο φορολογικός μου συντελεστής θα ξεπερνούσε το 70%. «Switzerland means a lot to me but my tax rate would rise to over 70 percent. Αυτό είναι απαλλοτρίωση και είναι απαράδεκτο», δήλωσε ο Άλφρεντ Σίντλερ, δισεκατομμυριούχος και πρόεδρος της ομώνυμης βιομηχανίας ανελκυστήρων, στην εφημερίδα SonntagsZeitung. «Η Ελβετία γίνεται σοσιαλιστική», είπε.
Άλλοι εκατομμυριούχοι παρακολουθούν τις εξελίξεις περί το δημοψήφισμα, συμπεριλαμβανομένου του Μάρκ Ρίτς, ιδρυτού του κολοσσιαίου οίκου προμήθειας εμπορευμάτων και πρώτων υλών «Glencore», αλλά και του άσου του τένις Ρότζερ Φέντερερ, σύμφωνα με την εφημερίδα Der Sonntag.
          Η Ελβετία διαθέτει την υψηλότερη συγκέντρωση δισεκατομμυριούχων στην Ευρώπη. Τα ελβετικά καντόνια ανταγωνίζονται μεταξύ τους, ποιο θα είναι εκείνο με τη χαμηλότερη φορολογία για φυσικά πρόσωπα αλλά και επιχειρήσεις, καθιστώντας τη χώρα δημοφιλή στις αλλοδαπές εταιρίες, ιδιαίτερα τα καντόνια Ζούγκ και Σουϊς, τα οποία διαθέτουν τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές.
      Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα υποστηρίζει ότι η πρότασή του θα επηρεάσει μόνον το 1% των Ελβετών φορολογουμένων, αλλά θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει εύπορους αλλοδαπούς που απολαμβάνουν του ελκυστικού φορολογικού καθεστώτος αλλά δεν εργάζονται στη χώρα.
       Η Ελβετία έχει προσελκύει δισεκατομμυριούχους όπως η τραγουδίστρια Τίνα Τέρνερ και ο οδηγός αγώνων ταχύτητας Μάϊκλ Σουμάχερ, βάσει ειδικών φορολογικών συμφωνιών.
     Η βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Μάργκρετ Κίνερ Νέλεν δήλωσε πως ελπίζει ότι το δημοψήφισμα θα έδινε την ευκαιρία στους Ελβετούς ψηφοφόρους να εκφράσουν την οργή τους σχετικά με το ύψος των αμοιβών στελεχών επιχειρήσεων και των μπόνους τραπεζικών στελεχών.
      Ο κόσμος έχει βαρεθεί με τα κόλπα των υπέρ-πλουσίων», δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ. «Δεν νομίζω ότι ο Σίντλερ θα φύγει. Είναι μια κενή απειλή. Πού θα πήγαινε; Θα μπορούσε να πάει ενδεχομένως στο Μονακό, αλλά γιατί δεν το έκανε τόσα χρόνια;», αναρωτήθηκε.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου