Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2009

Τα Οικονομικά του ΚΑΦΕΝΕΙΟΥ. Μια ανάλυση για το πως πληρώνουμε φόρους

Πριν απο κανα μηνα ζησαμε τις βουλευτικες εκλογες που εφεραν το ΠΑΣΟΚ στην εξουσια. Το βασικο ζητημα της προεκλογικής περιόδου ήταν η ανάγκη (και η υπόσχεση) του Γιώργου να φτιαξει ενα "δικαιο" φορολογικο συστημα που περιπου συνοψιζεται στο να παιρνει απο τους πλουσιους και να δινει στους φτωχους.
Σε αυτη τη χωρα ομως που ζουμε με την ανταγωνιστικοτητα που εχουμε να μας κατατασσει στην 72η θεση κατω απο αφρικανικες χωρες και με ρυθμους αναπτυξης επιχειρηματικοτητας σχεδον αρνητικους (5 επιχειρησεις κλεινουν 2 καφετερειες ανοιγουν) ειναι τελικα αυτη η λυση? Καθημερινα επιχειρησεις και εργοστασια κλεινουν και μεταφερουν τις εργασιες τους σε αλλες χωρες των βαλκανιων ή ακομα και τριτοκοσμικες χωρες
Παρακατω ακολουθει ενα κλασσικο πια ανεκδοτο-ιστορια που εκφραζει ξεκαθαρα την παθογενεια της Ελλαδας και την παρακμιακη λογικη που μας βυθιζει καθημερινα στο βουρκο

Δέκα συμμαθητές από το Γυμνάσιο ξαναβρέθηκαν μετά από 30 χρόνια και άρχισαν να κάνουν καθημερινή παρέα. Με διαφορετική οικονομική κατάσταση ο καθένας τους, αποφάσισαν να βρίσκονται στο καφενείο/ουζερί «Το Τηνιακό» όπου έπιναν τις μπυρίτσες τους και έκαναν καθημερινό λογαριασμό 100€.

Οι 10 φίλοι συμφώνησαν επίσης να πληρώνουν τον λογαριασμό με βάση την οικονομική κατάσταση του καθενός, γεγονός που όλοι θεώρησαν δίκαιο. Έτσι πλήρωναν τον λογαριασμό ως κάτωθι (όπως περίπου πληρώνουμε τους φόρους μας):

Όνομα

Πληρώνει

Εργασία

Εισόδημα

1

Αρτέμιος

ταμείο ανεργίας

5.000€

2

Βασίλειος

ταμείο ανεργίας

5.000€

3

Γεώργιος

ταμείο ανεργίας

5.000€

4

Δημήτριος

ταμείο ανεργίας

5.000€

5

Ευστάθιος

1€

Part time ταμίας

10.000€

6

Ζαφείρης

2€

Τεχνικός Η/Υ

15.000€

7

Ηρόδοτος

8€

Δημόσιος υπάλληλος

25.000€

8

Θεοφάνης

12€

Δικηγόρος

40.000€

9

Ιγνάτιος

22€

Γιατρός

70.000€

10

Κωνσταντίνος

55€

Επιχειρηματίας

200.000€

ΣΥΝΟΛΟ

100€

Οι φίλοι μας, πλήρως ικανοποιημένοι με την συμφωνία, βρισκόταν καθημερινά για τις μπυρίτσες τους. Ο καφετζής, ο Δήμος, που απέκτησε ξαφνικά 10 νέους πελάτες, σαν επιχειρηματικό μυαλό που ήταν, και για να μην τους χάσει από πελάτες, τους λέει ένα Σαββατόβραδο: «Επειδή είσαστε οι καλύτεροι πελάτες μου, θα σας κάνω έκπτωση 20€ στον λογαριασμό σας! Έτσι από εδώ και στο εξής θα μου δίνετε 80€ για τις μπύρες σας αντί για 100€!».

Ξαφνικά οι 10 φίλοι μας απέκτησαν ένα πρόβλημα να λύσουν: τι ποσό θα πλήρωνε τώρα ο καθένας τους εάν συνέχιχαν να πληρώνουν τον λογαριασμό όπως πληρώνουμε τους φόρους μας; Πως θα μοίραζαν την μείωση των 20€ μεταξύ των;

Ο Αρτέμιος (1ος) είπε στους υπόλοιπους ότι λογικό θα ήταν οι τέσσερις πιο φτωχοί να συνεχίσουν να μην πληρώνουν τίποτε, και οι υπόλοιποι έξι να μοιραστούν την έκπτωση ισόποσα μεταξύ των. Δηλαδή ο καθένας από τους έξι να πληρώνει 3,33€ λιγότερα. Εάν γινόταν αυτό, ο Ευστάθιος (5ος), και ο Ζαφείρης (6ος), πίνοντας δωρεάν μπύρες, θα κέρδιζαν και χρήματα καθημερινά! Αυτή η ιδέα απορρίφτηκε πάραυτα από τους υπόλοιπους!

Έτσι οι δέκα (10) φίλοι μας ζήτησαν την βοήθεια του Δήμου του καφετζή που τους πρότεινε την παρακάτω λύση:

Όνομα

Πλήρωνε

Πληρώνει

Διαφορά

% μείωσης

1

Αρτέμιος

2

Βασίλειος

3

Γεώργιος

4

Δημήτριος

5

Ευστάθιος

1€

1€

100%

6

Ζαφείρης

2€

1€

1€

50%

7

Ηρόδοτος

8€

5€

3€

38%

8

Θεοφάνης

12€

8€

4€

33%

9

Ιγνάτιος

22€

18€

4€

18%

10

Κωνσταντίνος

55€

48€

7€

13%

ΣΥΝΟΛΑ

100€

80€

Και οι 10 φίλοι μας είχαν κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένοι. Οι 4 πιο φτωχοί εξακολουθούν να πίνουν τις μπυρίτσες τους δωρεάν. Ο 5ος της παρέας (Ευστάθιος) δεν πληρώνει πλέον τίποτε. Οι 5 που θα συνεχίζουν να πληρώνουν τον λογαριασμό, τώρα πληρώνουν λιγότερα.

Όμως, όταν βρέθηκαν έξω από το καφενείο, άρχισαν να συγκρίνουν πόσο λιγότερο πλήρωνε ο καθένας και έτσι άρχισαν οι γκρίνιες…

· «Εγώ κέρδισα μόνο 1€ από την έκπτωση» είπε ο Ευστάθιος (5ος). «Αλλά ο Κωνσταντίνος κέρδισε 7€!»

· «Σωστά» είπε ο Ζαφείρης (6ος). «Και εγώ κέρδισα 1€ αλλά είναι αδικία που ο Κωνσταντίνος κέρδισε 700% περισσότερα!»

· «Αυτό είναι αλήθεια» είπε ο Ηρόδοτος (7ος). «Εγώ κέρδισα 3€ και αυτός 7€. Οι πιο πλούσιοι κερδίζουν τα πιο πολλά!» (Σ.Σ: ΑΘΑΝΑΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΑΜΕΣΩΣ ΤΟ ΕΝΤΟΠΙΣΕΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ)

· Ταυτόχρονα σχεδόν οι 4 πρώτοι (Αρτέμιος, Βασίλειος, Γεώργιος και Δημήτριος) ούρλιαζαν: «ΜΙΣΟ ΛΕΠΤΟ. Εμείς ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΕ. Το σύστημα εκμεταλλεύεται μονίμως τους φτωχούς!»

Οι εννιά φίλοι, όλοι δυσαρεστημένοι με τον Κωνσταντίνο που κέρδισε τα πιο πολλά, το περικύκλωσαν έξω από το καφενείο, τον έκαναν τουλούμι στο ξύλο και τον άφησαν αναίσθητοστο πεζοδρόμιο της Λεωφ. Αλεξάνδρας…

Την επόμενη μέρα, την Κυριακή, όπως ήταν αναμενόμενο, ο δαρμένος της παρέας, ο Κωνσταντίνος, δεν εμφανίστηκε στο καφενείο. Οι υπόλοιποι εννιά έπιναν χαρούμενοι τις μπυρίτσες τους έχοντας ταυτόχρονα βγάλει και το άχτι τους με τον Κωνσταντίνο!

Η χαρά όμως τους κόπηκε απότομα όταν ήλθε η ώρα του λογαριασμού! Τότε ανακάλυψαν ότι τα χρήματα που είχαν όλοι μαζί πάνω τους ήταν μόλις 32€... Ούτε τον μισό λογαριασμό δεν μπορούσαν να πληρώσουν γιατί τους έλειπαν τα 48€ του Κωνσταντίνου

Ο καφετζής αγανακτισμένος γιατί έχασε τα λεφτά του, τους έκοψε την έκπτωση.

Οι φίλοι δεν ξαναβρέθηκαν γιατί οι 4 πρώτοι δεν είχαν λεφτά για μπυρίτσες και ο τελευταίος που έβαζε και τα περισσότερα δεν του άρεσε και πολύ το γεγονός ότι οι άλλοι έπιναν με τα λεφτά του και τον έδερναν κιόλας.

Λοιπόν, φίλοι ,συνεργάτες, συγγενείς ,συνάδελφοι, εργαζόμενοι ,άνεργοι, συμφοιτητές και δημοσιογράφοι: Έτσι ακριβώς δουλεύει και το σύστημα πληρωμής των φόρων.

Οι πιο πλούσιοι πληρώνουν τα πιο πολλά. Όταν όμως γίνεται μείωση φόρων, αυτοί που πλήρωναν τους υψηλότερους φόρους κερδίζουν τα πιο πολλά από την μείωση!

Εάν τους φορολογείς περισσότερο από τους άλλους και τους επιτίθεσαι επειδή έχουν την ευχέρεια που εσύ εκμεταλλεύεσαι, μπορεί να μην ξαναεμφανιστούν ποτέ στο «καφενείο».

Στη πραγματικότητα, μπορεί να αρχίσουν να πίνουν μπύρες σε άλλα «καφενεία», εκτός της χώρας πιθανόν, όπου η ατμόσφαιρα είναι πολύ πιο φιλική και πιθανώς οι μπύρες να κοστίζουν λιγότερο!!!Και για οσους ακομα αμφιβαλλουν για το ρεαλισμο του παραδειγματος οριστε και μια ωραια καταγραφη των φορων στην αμερικη που υποτιθεται πως ειναι και η "μεκκα του κακου καπιταλισμου"

http://online.wsj.com/article/SB121659695380368965.html?mod=googlenews_wsj

μηπως καπως ετσι εξηγηται και η ανεργια αλλα και η γιγαντωση οικονομιων τυπου Κινας/ταιλανδης/Ινδιας?


7 σχόλια:

 1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Υπάρχουν πολλά σοβαρά λογικά σφάλματα. Ο Κωνσταντίνος τους έπιασε εξαρχής κώτσους τους υπόλοιπους.

  Πρώτον, απέχοντας κατά πολύ από τον δεύτερο πιό ευκατάστατο, με υπερδιπλάσιο εισόδημα, αντί να πληρώνει όλο το ποσόν, που ήταν αμελητέο γι αυτόν (36.000 από τις 200.000 που βγάζει καθαρά το χρόνο - ούτε καν το 1/4 των εισοδημάτων του), απαίτησε να πληρώνουν και οι υπόλοιποι, ακόμα κι αυτός που έβγαζε το 1/20 απ' ό,τι ο ίδιος.

  Δεύτερον, στην πραγματικότητα οι εργαζόμενοι κι οι επαγγελματίες είναι πολύ περισσότεροι από τους άνεργους και η συμβολή των κεφαλαιούχων στο ρεφενέ είναι πολύ πολύ μικρότερη από τα μισά. Άρα το «τζάμπα» των οικονομικά ασθενών το αναλαμβάνουν οι πολλοί και όχι ο Κωνσταντίνος.

  Τρίτον και σημαντικότερον, ποτέ δεν κάθησαν να συμφωνήσουν. Ποτέ δεν υπήρξε μια διαδικασία συνεννόησης. Πάντα ο Κωνσταντίνος ανακοίνωνε στους άλλους πώς θα μοιραστεί ο λογαριασμός. Και ο Δήμος ο Καφετζής έβρισκε πάντα τη λύση που βόλευε αυτόν που είχε τη δυνατότητα να του αφήνει και πουρμπουάρ...

  Όσο για την έκπτωση, στην πραγματικότητα είναι απόλυτα λογικό το «ο καθένας από τους έξι να πληρώνει 3,33€ λιγότερα. Εάν γινόταν αυτό, ο Ευστάθιος (5ος), και ο Ζαφείρης (6ος), πίνοντας δωρεάν μπύρες, θα κέρδιζαν και χρήματα καθημερινά». Γιατί; Απλούστατα επειδή ο Κωνσταντίνος έχει όλα τα μέσα να διασφαλίσει το υψηλό εισόδημά του, ενώ ο Ευστάθιος και ο Ζαφείρης ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρεθούν στο δρόμο, οπότε και θα χρειάζονταν την πίστωση.

  So much for friendship...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Τραγικη, τραγική, τραγική ανάλυση! Αυτή τη στιγμή, κάπου στον πλανήτη γη, χιλιάδες οικονομολόγοι σε διαβάζουν και τραβάνε τα μαλλιά τους.

  Black_cat

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @Πότμος

  Ξερεις εσυ κανεναν πλουσιο να πηγαινει σε εστιατοριο υποχρεωμενος να πληρωσει τους λογαριασμους ολων? Προσωπικα αν ημουν στη θεση του θα πηγαινα σε αλλο εστιατοριο


  δευτερον αυτο δεν αλλαζει τιποτα το παραδειγμα εξηγει πως οι πλουσιοι πληρωνουν περισσοτερα απο τους φτωχους

  τριτον προφανως δε διαβασες την ιστορια
  Πηγαινε ξαναδιαβασε την και πες μου που ακριβως λεει πως αποφασιζει ο κωνσταντινος


  εαν εφαρμοζοταν το συστημα που λες ολοι οι φτωχοι θα ετρεχαν να πιουν μπυρες!


  @ Black_cat

  περιεργο ειχα την εντυπωση πως ολοι οι οικονομολογοι του πλανητη γη και ολα τα σοβαρα κρατη ακολουθουν αυτο το μοντελο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Napo Dude... Eisai Theos! This is by far the best description of a progressive tax system I have ever seen...

  Potmos dude... Get a job ffs...

  Black cat dude... I agree, they are pulling their hair for not being able to come up with it.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Δειτε και εδω για μια πιο αριστεροστροφη προσεγγιση

  http://aeisixtir.blogspot.com/2009/10/blog-post_27.html

  Αναρωτιεμαι ποια χωρα την εχει εφαρμοσει με επιτυχια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Βλακώδης ανάλυση. Η αναλυση στο link που δίνει στο τέλος είναι πολυ καλύτερη ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. Εσυ νόμιζες ότι μιλάει για κάποια αριστερά ενώ ουσιαστικά περιγράφει τον καπιταλισμό καλύτερα από το κλοπι-πέιστ που έκανες εσύ. Ο Henry σε έβγαλε και θεό, παρόλο που δεν είναι δικό σου το κείμενο όπως νόμιζε και απλά την λέει στους άλλους δύο, και μάλιστα στα αγγλικά.
  Άθλιο μπλογκ, δεν ξαναπατάω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή