Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Κατω οι βαρβαροι και αντιλαικοι νομοι της φυσης




Ο μέγας πόλεμος του Μάο Τσετούνγκ κατά των σπουργιτιών, 1958-1962.






Το 1958, ο δικτάτορας της Κομμουνιστικής Kίνας, Μάο Τσετούνγκ, κήρυξε τον πόλεμο των Κινέζων κατά των ... σπουργιτιών, των αρουραίων, των μυγών και των κουνουπιών! Σύμφωνα με αυτή την "εμπνευσμένη" πρωτοβουλία του Μάο, τα συγκεκριμένα είδη έπρεπε να εξαφανιστούν για λόγους υγιεινής αλλά κι επειδή τα σπουργίτια έτρωγαν τους καρπούς των καλλιεργειών των Κινέζων, στερώντας από τον λαό τους καρπούς της εργασίας του! 

Οι Κινέζοι κατέκλυσαν τους δρόμους των χωριών και των πόλεων και τους αγρούς τους, κυνηγώντας τα άτυχα πτηνά. Τα κυνηγούσαν με σφεντόνες, με τυφέκια αλλά και με μεταλλικά σκεύη τα οποία χτυπούσαν διαρκώς, ώστε με τον θόρυβο να διώχνουν τα σπουργίτια από τα δέντρα και να τα αναγκάζουν να πετούν συνεχώς μέχρι να εξαντληθούν και να πέσουν στο έδαφος! Παράλληλα, κατέστρεφαν όλες τις φωλιές και τα αυγά τους. Μόνο στην πόλη της Σαγκάης εξοντώθηκαν 200.000 σπουργίτια, ενώ στο σύνολο πρέπει να εξοντώθηκαν περίπου 8.000.000 σπουργίτια!

Βέβαια, αυτό που δεν είχαν υπολογίσει ο Μάο και οι υπόλοιποι φωστήρες του Κομμουνιστικού Κόμματος ήταν ότι τα σπουργίτια εκτός από τους καρπούς των καλλιεργειών έτρωγαν και ... έντομα! Η εξόντωση των σπουργιτιών είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των εντόμων και ιδίως των ακρίδων, οι οποίες τελικά κατέστρεψαν τις καλλιέργειες των Κινέζων! 

Η καταστροφή των καλλιεργειών από τα έντομα, σε συνδυασμό με άλλες απάνθρωπες πολιτικές του εγχειρήματος του "Μεγάλου Άλματος Προς Τα Εμπρός", όπως είχε ονομαστεί η πολιτική της εκβιομηχάνισης της Κίνας, οδήγησαν στο μεγάλο λιμό της περιόδου 1958-1962, στον οποίο πέθαναν περίπου 45.000.000 Κινέζοι!

Στη φωτογραφία: Κινέζοι μεταφέρουν με κάρο νεκρά σπουργίτια!







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου