Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Το δικαιωμα στην απεργια...






Ολοι γνωριζουμε το δικαιωμα του καθε εργαζομενου στην απεργια. Το διασφαλιζει το συνταγμα αλλωστε. Τι ειναι ομως αυτη η απεργια τελος παντων? Ειναι το δικαιωμα του καθε εργαζομενου να στειλει ενα μηνυμα στον εργοδοτη του οτι κατει δεν παει καλα. Ο μονος τροπος για να τον κανει να τον προσεξει ειναι να σταματησει τη δουλια του. Στην πολιτικη αυτο ειναι αχρηστο αφου ο πολιτης μπορει πολυ ευκολα να κανει τον πολιτικο να τον προσεξει στελνοντας του μηνυματα μεσω της καλπης. Στους χωρους δουλιας ομως?

Καταρχας εδω πρεπει να κανουμε μια διαπιστωση. Ο θεσμος της απεργιας δεν εχει καμια λογικη στο δημοσιο και πρεπει να τεθει σαν αντισυνταγματικος. Ο δημοσιος υπαλληλος δεν πρεπει να εχει κανενα δικαιωμα να απεργει.
Οι λογοι ειναι 2
Καταρχας να απεργει εναντιον πιανου? Του εαυτου του? Στο δημοσιο δεν υπαρχει αφεντικο. Οι ανθρωποι που διαχειριζονται τον πλουτο και θετουν τους κανονες στο δημοσιο ειναι δημοσιοι λειτουργοι και στις δημοκρατιες εκλεγονται απο το λαο. Συνεπως ο εργαζομενος καθοριζει ο ιδιος εμμεσα τις απολαβες του και τα δικαιωματα του. Αρα εναντια σε ποιον διαμαρτυρεται? Στο κρατος? Και ποιος ειναι το κρατος στις δημοκρατιες?
Δευτερον το δημοσιο εκτελει τις αναγκες του κρατους προνοιας και τις κοινωνικες παροχες.
Συνεπως ο δημοσιος υπαλληλος εκτελει λειτουργημα. Ο δασκαλος, ο γιατρος, ο αστυνομος, ο στρατιωτης κτλ απο που και ως που εχουν δικαιωμα να μην κανουν την δουλεια τους?
Εχει δικαιωμα ο γιατρος να αφησει ανθρωπους να πεθανουν?
Εχει δικαιωμα ο στρατιωτης να αφησει τα συνορα αφυλακτα?
Εχει δικαιωμα ο αστυνομος να αφησει την ταξη στο ελεος του καθενα?
Ο δημοσιος υπαλληλος δεν ειναι ενας κοινος υπαλληλος. Βρισκεται σε μια θεση για να υπερασπιζεται το κοινωνικο και δημοσιο συμφερον. Συνεπως το κινητρο του δεν ειναι το κερδος αλλα η δημοσια προσφορα και αλληλεγγυη προς τους συνανθρωπους του
Αν δεν του αρεσει αυτο κανεις δεν του επεβαλλε το δημοσιουπαλληλικι
Ακουσα προχτες λεει απεργουσαν και οι υπαλληλοι της βουλης. Ναι αυτοι με τους 16 μισθους που δουλευουν 100 μερες το χρονο που παιρνουν 249 επιδοματα και εχουν ξεχωριστο ασφαλιστικο και εργατικο δικαιο σε σχεση με τον υπολοιπο πλυθησμο της χωρας.
Μα ειναι ποτε δυνατον? Αυτοι οι ανθρωποι πηγαν στην βουλη για να υπηρετησουν τον υπερτατο θεσμο της δημοκρατιας ή για να φανε?


Παμε ομως στην ουσια του προβληματος. Η απεργια σιγουρα αφου θελει να περασει ενα μηνυμα θα εχει και καποιους αποδεκτες. Ο εργαζομενος που δεν ειναι ευχαριστημενος δεν θα ειναι ουτε παραγωγικος ουτε και ευχαριστος στου πελατες του. Ο ταμιας θα ειναι σκυνθρωπος, ο δασκαλος βαριεστημενος, ο γιατρος απροσεκτος, ο οδηγος του λεωφορειου αγενης. Ποια ομως ειναι τα ορια απο τα οποια και μετα η απεργια γινεται παρανομη?

Φυσικα και καποιος εχει δικαιωμα να μην δουλεψει. Εχει δικαιωμα ομως να απαγορεψει το δικαιωμα στους αλλους να δουλεψουν? Εαν ο απεργος εχει δικαιωματα και ο απεργοσπαστης τοτε δεν εχει?. Εαν καποιος θελει να διαμαρτυρηθει εντονα με πανο και πορειες εχει δικαιωμα να καταλυει τις ελευθεριες των αλλων να χρησιμοποιουν το δρομο? Ενας αγροτης εχει δικαιωμα να κλεινει τα τεμπη? Ενας λιμενεργατης εχει δικαιωμα να μην δουλεψει. Εχει ομως το δικαιωμα να απαγορεψει σε αλλους εργατες να μην δουλεψουν και να κλεισει δημοσια αγαθα οπως το λιμανι?


Αλλωστε εαν ενας γιατρος ή πυροσβεστης κανει λειτουργημα και αρα δεν εχει δικαιωμα στην απεργια απο που και ως που ενας αλλος δημοσιος λειτουργος εχει? Ο οδηγος λεωφορειου δεν κανει λειτουργημα? Ο δασκαλος και ο υπαλληλος της νομαρχιας δεν εξυπηρετουν κοινωνικο εργο? Μα θα πουν καποιοι εαν μια μερα δεν εχει λεωφορια δε χαλασε και ο κοσμος. Εαν σε αυτους δεν εχει σημασια τοτε γιατι τους χρειαζομαστε να ειναι δημοσιοι τοτε? Ας ιδιωτικοποιησουμε τοτε τα σχολεια και τα μεσα μεταφορας αφου δεν πειραζει και τοσο. Για ποιο λογο τοτε το δημοσιο εχει αναλαβει τις μεταφορες, την παιδεια και αλλα? Για να διασφαλιζει την απροσκοπτη κοινωνικη προσφορα και την κοινωνικη προνοια στα κατωτερα κοινωνικα στρωματα. Αρα λοιπον και η απεργια των δημοσιων αυτων λειτουργων ειναι αντικοινωνικη και εναντιον των κοινωνικα ασθενεστερων.
Στην Αγγλια οταν απεργουν π.χ. τα λεωφορεια δεν νεκρωνει το συμπαν αλλα αντι για ενα λεωφορειο καθε 5 λεπτα εχει ας πουμε ενα την ωρα. Δε χρειαζεται να καταστρεψεις τον κοινωνικο ιστο και την κοινωνια ολοκληρη για να περασεις το μηνυμα σου. Αλλωστε απο που τεκμερεται πως εαν παραλυσει ο δημοσιος τομεας το μηνυμα θα πιασει τοπο. Τοσα χρονια στη χωρα μας καθε βδομαδα εχουμε απεργιες και ο κοσμος πια εχει παθει ανοσια. Βλεπω τις τελευταιες μερες που καθημερινα ακουμε για απεργιες και η συντριπτικη πλειοψηφεια του κοσμου δεν δινει καν σημασια. Η πλειοψηφεια του δημοσιου τομεα και ολος ο ιδιωτικος δεν δινει καν σημασια πια. Αλλωστε η συντριπτικη πλειοψηφεια θεωρει πως τα μετρα ειναι ουτως η δαλλως απαραιτητα ελλειψει εναλλακτικης. Συνεπως οι απεργιες οσο ακραιες και να ειναι δεν πιανουν πια.

Η λογικη του ΚΚΕ φυσικα ειναι αφου δεν ακουνε το τραβαμε στα ακρα. Κλεινουμε τους δρομους, κλεινουμε την ακροπολη, κλεινουμε τον τουρισμο. Τραβαμε το σχοινι δηλαδη. Μεχρι ποτε? Και οι τρομοκρατες θεωρουν πως βαζοντας βομβες θα ξυπνησουν το λαο για να κανει επανασταση. Το αποτελεσμα τελικα ειναι το αντιθετο.


Ας μας ερθει στο μυαλο το αντιστροφο παραδειγμα. Στην Ιαπωνια ο εργαζομενος που θελει να κανει απεργια απλα φοραει το καπελο του αναποδα. Τις περισσοτερες φορες αυτο ειναι αρκετο για να στειλει το μηνυμα στο αφεντικο!!! που θα το δει και θα αναρωτηθει και θα ενδιαφερθει για τον υπαλληλο.

Τελος για να μην ξεχνιομαστε καλο ειναι καθε φορα που ακουμε απο καποιους δακρυβρεχτες μεγαλοστομιες για τα δικαιωματα των εργατων ας αναρωτηθουμε η ιδεολογια τους τι εκανε και πως εφηρμοσε στην πραξη τα δικαιωματα αυτα. Ας αναρωτηθουμε επισης που μας εχει φτασει ο συνδικαλισμος μετα απο 40 χρονια τη χωρα μας...











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου