Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Γιατι ολοι ψηφιζουμε ΠΑΣΟΚ στις ερχομενες εκλογες...(!)

Ζητω ο νεοφιλελευθερος σοσιαλισμος...




Γιατι μετα το συμμαζεμα της οικονομιας και την αποδομηση ολου του κοινωνικου κρατους που εφτιαξε ο μπαμπας του ο γιωργακης ηρθε και το ανετρεψε-κατεστρεψε σε 6 μηνες?? (ο αρχηγος της σοσιαλιστικης διεθνους)

Γιατι επιτελους ηρθε η απελευθερωση της αγορας??(Ζητω ο νεοφιλελευθερος σοσιαλισμος)

Γιατι επιτελους βγηκε μια κυβερνηση και εβαλε το ΚΚΕ στη θεση του??

Γιατι επιτελους μια (σοσιαλιστικη?) κυβερνηση εξαρθρωσε την αριστερη τρομοκρατια?

Γιατι επιτελους βγηκε ενας αντιπροεδρος κυβερνησης και ομολογησε τα αυτονοητα για το δημοσιο??(οταν η ΝΔ ντρεπεται να αναφερει τη λεξη ΠΑΜΕ)

Γιατι επιτελους σοβαρευτηκαμε με τα εξωτερικα μας θεματα και συνεργαστηκαμε με το Ισραηλ??

Γιατι επιτελους σοβαρευτηκαμε στα επενδυτικα και συνεργαζομαστε με καταρ και σειχηδες?



Γιατι επιτελους μια κυβερνηση αποφασισε να περιορισει το καπνισμα με απαγορευσεις και προστιμα?


Γιατι επιτελους μια κυβερνηση καταφερε να καταμετρησει τους υπεραριθμους ανω του εκατομμυριου δημοσιων υπαλληλων


Γιατι επιτελους μια κυβερνηση θα ιδιωτικοποιησει τον ΟΣΕ(αυτοι που σχεδιαζαν να επανακρατικοποιησουν την ολυμπιακη)


Γιατι επιτελους μια κυβερνηση ανοιγει επειχηρηματικες συμφωνιες με την Κινα (αυτοι που σχεδιαζαν να διωξουν την κινα απο το λιμανι)




edit- 
Γιατι επιτελους μια κυβερνηση ειπε τα πραγματα με το ονομα τους στην τουρκια για τις παραβιασεις κατι που δεν ειχε γινει για 40 χρονια


γιατι επιτελους φτιαχνεται φραχτης στον εβρο


γιατι ...παγκαλος


γιατι επιτελους εφτιαξε ενα σοβαρο νομο για κινηματογραφο μετα τον απαραδεκτο νομο της μελινας


γιατι ηλεκτρονικη συνταγογραφηση


γιατι ..παιδεια


γιατι για πρωτη φορα ζητησαμε τις πολεμικες αποζημιωσεις


γιατι επιτελους ψηφιστηκε ο νομος για τις καμερες και την παρακολουθηση των εγκληματιων



ΟΧΙ

Αλλα γιατι χτες ο γιωργαρος υποσχεθηκε πως θα φτιαξει και την παιδεια
Γιατι επιτελους ξεκαθαριζεται η απαραδεκτη κατασταση στην παιδεια
Εφαρμοζεται το αμερικανικο συστημα των κολλεγιων
Εφαρμοζεται το συστημα κουπονιων του πατερα του φιλελευθερισμου μιλτον φριεντμαν στους φοιτητες
Καταργηται το απαραδεκτο αριστεριστικο κομματικο παρακρατος των πανεπιστημιων
Φευγουν οι απλυτοι απο τα πανεπιστημια
Φευγουν οι αιωνιοι
Οι φοιτητες δεν ψηφιζουν πια
Εφαρμοζεται αξιολογηση με ευρωπαικα κριτηρια( δε θες αξιολογηση? δεν παιρνεις λεφτα)



Εχω την εντυπωση πως εαν ο Γιωργαρος (τεως γιωργακης) μεινει στην κυβερνηση αλλα 3 χρονια θα μας κανει την καλυτερη χωρα του κοσμου
Τελικα δεν ειναι ωραιο να εχεις "σοσιαλισμο"?



διαβαστε λεπτομερειες εδω 

- Οι φοιτητές θα εισάγονται απ' ευθείας σε σχολές ή και στα ίδια τα ΑΕΙ, θα αλλάζουν -αν θέλουν- αντικείμενο σπουδών, αλλά θα πρέπει να περνούν τα προαπαιτούμενα για να φθάσουν στο πτυχίο.

- Η χρηματοδότηση θα ακολουθεί τον φοιτητή και όχι το Ιδρυμα.

- Το Ιδρυμα θα έχει οικονομική αυτοτέλεια, ευθύνη για τη μισθοδοσία αλλά και δυνατότητα πρόσληψης καθηγητών «υψηλού κύρους».

- Πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα συνδέονται με επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα, θα ανοιχτούν στην ελεύθερη αγορά.

«Είμαστε στις τρεις πρώτες χώρες ως προς το ποσοστό των νέων που μπαίνουν στα τριτοβάθμια Ιδρύματα, αλλά είμαστε στην 118η θέση ως προς την αποτελεσματικότητα του εκπαιδευτικού μας συστήματος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, χθες, στην εναρκτήρια συνάντηση της δημόσιας διαβούλευσης που θα διαρκέσει τρεις μήνες (θα ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου). «Η παιδεία είναι πυρήνας των αλλαγών, όχι μόνο για το αύριο αλλά και για το σήμερα. Είναι βασικό ζητούμενο για την επιβίωση της χώρας», τόνισε, για να σκιαγραφήσει το σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα που θα συντελέσει στην έξοδο από την κρίση. Τα βασικά σημεία του νέου προφίλ των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ προσδιορίζουν:

- Τη σύνδεση με τη Διά Βίου Μάθηση για να «πέσουν τα τείχη» μεταξύ των βαθμίδων εκπαίδευσης και των τομέων επιστήμης. «Γιατί να μην εισάγεται κανείς κατ' ευθείαν στο Ιδρυμα, ώστε ο πρώτος να έχει ευρύτητα επιλογών και το δεύτερο δυνατότητα διαμόρφωσης πτυχίων;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.

- Τη σύνδεση με την περιφερειακή ανάπτυξη και την αγορά εργασίας που θα επέλθει και μέσα από τη χωροταξική αναδιάρθρωση με τις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο Ιδρυμάτων και τμημάτων.

- Την εξωστρέφεια των Πανεπιστημίων και τη διεθνοποίησή τους, ώστε να μπορούν να δέχονται και καθηγητές και φοιτητές από το εξωτερικό. «Είμαστε από τις 30 πλουσιότερες χώρες αλλά έχουμε κακή διαχείριση πλούτου. Πρέπει να αναδείξουμε όλες τις δυνάμεις μας» τόνισε.

Ως εκ τούτου, κρίνεται επιβεβλημένο από την κυβέρνηση να μείνει πίσω το σημερινό Πανεπιστήμιο και μαζί όλη η παθογένεια που ξεκινά από «το σκοταδισμό, την αδιαφάνεια και την αναχρονιστικότητα» και φθάνει στις «πελατειακές σχέσεις, τις συναλλαγές φοιτητικών παρατάξεων με καθηγητές για θέματα εξετάσεων και βαθμούς, καθώς και την εξάντληση της περιφερειακής ανάπτυξης στους φοιτητές-πελάτες των τοπικών μπαρ, στους ενοικιαστές δωματίων, άντε και σε κανένα καλό γαμπρό ή νύφη».

Η υπουργός Παιδείας το είπε αλλιώς: «Η περίοδος του Πανεπιστημίου της Μεταπολίτευσης έχει κλείσει τον ιστορικό της κύκλο». Ωρα για το «νέο Πανεπιστήμιο». Και για όσους θέλουν να καταλάβουν τη νέα εποχή, εξήγησε: «Αν κάποτε το ζητούμενο ήταν να μπει η πολιτική στο Πανεπιστήμιο, τώρα είναι η πολιτική για τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ».

Πυλώνες της φιλόδοξης μεταρρύθμισης (που πρώτη αποκάλυψε η «Ε» τον περασμένο Μάιο), που φυσικά θα συνδυαστεί και με το νέο υπό κατάρτιση εξεταστικό σύστημα (από το 2013), είναι:

- Ουσιαστική αυτοτέλεια των Ανώτατων Ιδρυμάτων.

- Θεσμική εισαγωγή της αξιολόγησης και κοινωνικής λογοδοσίας.

- Διεθνοποίηση της λειτουργίας των Ιδρυμάτων και τόνωση της εξωστρέφειας.

- Σύνδεσή τους με την κοινωνία και την οικονομία, με μετρήσιμα στοιχεία ως προς την πρόοδό τους σε στοχοθετημένα πεδία (έρευνα, τεχνολογία, κοινωνία της γνώσης).

Ολα αυτά θα γίνουν με τη δημιουργία νέας ταυτότητας για τα Ιδρύματα (θα οριοθετηθούν εκ νέου οι όροι Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ), νέας ταυτότητας για τον φοιτητή (που θα σπουδάζει σε νέο, σύγχρονο, ευέλικτο περιβάλλον με διεθνή προπτυχιακά, μεταπτυχιακά κ.ά.), νέας ταυτότητας για τους καθηγητές (εκλογή από ξένους εμπειρογνώμονες, ανταγωνιστικότητα κ.ά.) και τέλος με τη χωροταξική και θεματική αναδιάρθρωση.*


ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ

Διαφορετικό σύστημα ανάλογα με τα μέγεθος και το προφίλ του κάθε ιδρύματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι ένα λιτό θεσμικό πλαίσιο που θα δίνει τις βασικές κατευθύνσεις-προδιαγραφές και ένας ισχυρός εσωτερικός κανονισμός που θα ορίζει όλα τα πεδία λειτουργίας του ιδρύματος.

Προτείνονται:

- Βασική ακαδημαϊκή μονάδα είναι η σχολή στην οποία θα γίνεται πλέον η εισαγωγή των φοιτητών και από την οποία θα παίρνουν πτυχία. Καταργούνται τα τμήματα. Μετά το πρώτο έτος θα γίνεται η κατανομή των προγραμμάτων σπουδών ενώ θα ευνοείται και η αλλαγή προγραμμάτων σπουδών κατά τη διάρκεια φοίτησης.

- Κατάργηση του συστήματος διδασκαλίας με διαλέξεις σε αμφιθέατρα. Σχεδιάζεται το προφίλ του εκπαιδευτηρίου με καταγραφή της παρουσίας και της απόδοσης των φοιτητών.

- Σπουδές κατ' έτος, κατ' εξάμηνο, θέσπιση προαπαιτούμενων για τη συνέχιση και την ολοκλήρωση των σπουδών. Μέτρο που εντάσσεται στην καταπολέμηση των «αιώνιων» φοιτητών.

- Κατάργηση των εξεταστικών περιόδων.

- Σύστημα πιστοποίησης σπουδών.

- Εφαρμογή του ευρωπαϊκού συστήματος (ECTS) με βάση τις διδακτικές μονάδες, οι οποίες θα αποτελούν και σημαντικό κριτήριο για τη διάρκεια των σπουδών.

- Υιοθέτηση ψηφιακού συγγράμματος. Η ηλεκτρονική παραγγελία τους συμβάλλει στην καταγραφή των ενεργών φοιτητών αλλά... και των «αιωνίων».

- Οργάνωση Κέντρων Αριστείας.

- Αναδιάρθρωση του θεσμού της πρακτικής άσκησης.

- Νέος σχεδιασμός για τον συντονισμό μεταπτυχιακών με τρόπο που θα ορίζει το κάθε ίδρυμα.

- Σύνδεση των προγραμμάτων της Διά Βίου Μάθησης με τα Ανώτατα Ιδρύματα, καθώς όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης θα ενταχθούν στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων. Στο ίδιο πλαίσιο και με εισιτήριο την πιστοποίηση ή τη συλλογή πιστοποιήσεων επαγγελματικών δικαιωμάτων (από διάφορους τίτλους) θα πραγματοποιούνται και οι μετακινήσεις (ή μεταπηδήσεις) από βαθμίδα σε βαθμίδα.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΑΕΙ - ΤΕΙ

1 Συμβούλια διοίκησης για στρατηγικό σχεδιασμό και οικονομικά. Πρυτάνεις, μόνο για ακαδημαϊκά

2 Οικονομική αυτοτέλεια στα ιδρύματα. Υπεύθυνα και για μισθοδοσία.

3 Σύνδεση αξιολόγησης - χρηματοδότησης.

4 Σύνδεση χρηματοδότησης με ελεύθερη αγορά. Δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής Χρηματοδότησης των ΑΕΙ.

5 Εισαγωγή σε σχολές ή και σε ΑΕΙ. Δυνατότητα αλλαγής σπουδών μετά το α' έτος.

6 Κάρτα - κουπόνι φοιτητή, που του εξασφαλίζει την προσωπική του χρηματοδότηση.

7 Κατάργηση διδασκαλίας με διαλέξεις σε αμφιθέατρα, καταγραφή παρουσιών και απουσιών.

8 Θέσπιση προαπαιτούμενων για τη συνέχιση των σπουδών.

9 Ψηφιακά συγγράμματα.

10 Περιφερειακά συμβούλια, αρμόδια για πανεπιστήμια, ΤΕΙ και ερευνητικά κέντρα. «Καλλικράτης» σε όλα τα Ιδρύματα


ΔΙΟΙΚΗΣΗ - ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

1. Ανώτατο όργανο το Συμβούλιο Διοίκησης, αρμόδιο για στρατηγικό σχεδιασμό, προϋπολογισμό και άλλα καθήκοντα διοίκησης και λειτουργίας που υπάγονταν στο υπουργείο Παιδείας. Θα συμμετέχουν προσωπικότητες εκτός Πανεπιστημίου. Η εξεύρευση πόρων, βασικό μέλημα.

- Οι πρυτάνεις υπεύθυνοι αποκλειστικά για ακαδημαϊκά ζητήματα. Διορίζονται με νέο τρόπο (στα μεγάλα ιδρύματα και με διαγωνισμό).

- Σύγκλητοι και άλλα νέα συλλογικά όργανα μετέχουν (σύμφωνα με πληροφορίες) στα ακαδημαϊκά, αναλαμβάνουν εποπτικούς και άλλους ρόλους και συγκροτούνται από διακεκριμένες προσωπικότητες εντός κι εκτός ιδρύματος.

2. Σύνδεση αξιολόγησης με χρηματοδότηση. Θα είναι εξωτερική από διεθνείς εμπειρογνώμονες και θα αφορά όλα τα στάδια λειτουργίας του ιδρύματος. Πιστοποιούνται σπουδές και ιδρύματα.

3. Οικονομική αυτοτέλεια. Πλήρης διαχείριση από τα ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένης της μισθοδοσίας, στο πλαίσιο της οποίας θα προσλαμβάνονται και «υψηλού κύρους εκπαιδευτικοί».

4. Προγραμματικές συμφωνίες με ειδικά κριτήρια βάσει των οποίων θα μετρώνται η απόδοση και αποδοτικότητα των ιδρυμάτων. Καθοριστικός ο δείκτης σχέσης χρηματοδότησης και απόδοσης επενδύσεων. Λαμβάνονται υπ' όψιν ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία, όπως αριθμός εισακτέων, πτυχιούχων, απορρόφηση αποφοίτων από την αγορά, ερευνητικές επιδόσεις κ.ά.

5. Ανάληψη ευθύνης για όλες τις παροχές (σίτιση, στέγαση) από τα ιδρύματα, που θα πρέπει να «ανοιχτούν» και στον ιδιωτικό τομέα.

- Δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής Χρηματοδότησης των πανεπιστημίων.

- Κάρτα ή κουπόνι φοιτητή για πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες.

- Νέο σύστημα φοιτητικών υποτροφιών και δανείων σε συνεργασία με τράπεζες.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

- Εκλογή καθηγητών από διεθνούς σύνθεσης εκλεκτορικά σώματα.

- Δυνατότητα ταυτόχρονης κατοχής θέσης ΔΕΠ σε ελληνικά και ξένα ιδρύματα.

- Διεύρυνση θεσμού επισκεπτών καθηγητών.

- Ιδρυση ακαδημαϊκών εδρών με χορηγία.

- Ενθάρρυνση ίδρυσης παραρτημάτων σε άλλες χώρες και εντατικοποίηση συμμετοχής στα ευρωπαϊκά προγράμματα.

ΕΡΕΥΝΑ

- Χρηματοδότηση βάσει α) εθνικών στρατηγικών β) αριστείας.

- Αξιολόγηση των ερευνητικών προγραμμάτων από ξένους αξιολογητές βάσει των διεθνών προδιαγραφών.

ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

- Συγχωνεύσεις, καταργήσεις, συνενώσεις ιδρυμάτων βάσει «πρωτίστως ακαδημαϊκών και δευτερευόντως οικονομικών και κοινωνικών κρσιτηρίων».

- Συντονισμός ανά περιφέρεια από τα Περιφερειακά Συμβούλια, όπου θα μετέχουν και πανεπιστημιακοί και κοινωνικοί φορείς (και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση). Θα εποπτεύουν πανεπιστήμια, ΤΕΙ και ερευνητικά κέντρα.

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Ποιος ειναι αραγε ο μεγαλυτερος σφαγεας ολων των εποχων?



Ο Σταλιν? Ο Χιτλερ?


45 εκατ. νεκροί για το «Μεγάλο Αλμα προς τα Εμπρός»

Ο Μάο ήταν ο μεγαλύτερος δολοφόνος, σύμφωνα με τον μοναδικό ιστορικό που είδε τα αρχεία του ΚΚΚ


Τουλάχιστον 45 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια το διάστημα 1958-1961 εξαιτίας του «Μεγάλου Αλματος προς τα Εμπρός» του Μάο Τσε Τουνγκ, εκτιμά ο βρετανός ιστορικός Φρανκ Ντίκφτερ, ο πρώτος ερευνητής που απέκτησε πρόσβαση στα αρχεία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

«Ο αριθμός των ανθρώπων που εργάστηκαν, πείνασαν ή ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου στην Κίνα μέσα σε αυτά τα λίγα χρόνια είναι τεράστιος... αν σκεφτούμε ότι κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου σκοτώθηκαν συνολικά 55 εκατομμύρια άνθρωποι. Ο αριθμός κατατάσσει τον “Μεγάλο Τιμονιέρη” στην κορυφή του μακάβριου καταλόγου των μεγαλύτερων κατά συρροή δολοφόνων της παγκόσμιας ιστορίας» λέει ο ιστορικός στην εφημερίδα «Τhe Ιndependent».

Μιλώντας στο Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Γούντστοκ, o κ. Ντίκφτερ είπε ότι όταν ο Μάο επέβαλε το « Μεγάλο Αλμα προς τα Εμπρός », σε μια προσπάθεια να ανταγωνιστεί την οικονομία της καπιταλιστικής Δύσης, έγινε ο αρχιτέκτονας « μίας από τις χειρότερες καταστροφές που γνώρισε ποτέ ο κόσμος».

Αφού μελέτησε την κινεζική αγροτική ιστορία την τετραετία που έμεινε γνωστή ως «περίοδος του Μεγάλου Λιμού», ο Βρετανός συνέκρινε τα συστηματικά βασανιστήρια, τη βία, τη λιμοκτονία και τις δολοφονίες στην ύπαιθρο της Λαϊκής Κίνας με τις χειρότερες ακρότητες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τα στοιχεία στα οποία βασίστηκε δεν είναι δυνατόν να αμφισβητηθούν, αλλά ούτε και να επιβεβαιωθούν, αφού είναι ο μόνος ιστορικός που τα έχει μελετήσει μετά τον αποχαρακτηρισμό τους από το καθεστώς της Κίνας, το 2006.

Ο κ. Ντίκφτερ υποστήριξε ότι αυτή η περίοδος της κινεζικής ιστορίας είναι από τις πλέον αιματηρές στην Ιστορία. « Μπορεί να συγκριθεί με τα γκουλάγκ και το Ολοκαύτωμα, ως ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα του 20ού αιώνα. Εχει αναλογίες με τη γενοκτονία στην Καμπότζη επί Ερυθρών Χμερ, μόνο που ήταν 20 φορές χειρότερη» είπε.

Στο βιβλίο του με τίτλο « Ο Μεγάλος Λιμός του Μάο:Η Ιστορία του Πιο Καταστροφικού Αφανισμού στην Κίνα», γράφει ότι εξαιτίας του πολέμου που είχε ξεσπάσει μεταξύ των χωρικών και των κομματικών δυνάμεων, «καταστράφηκε το ένα τρίτο όλων των σπιτιών της χώραςώστε να υπάρξει χώρος για καλλιέργειες σε γόνιμα εδάφη». Εκατομμύρια πέθαναν από τον λιμό που ακολούθησε την καταστροφή της αγροτικής παραγωγής.

Σύμφωνα με τον κ. Ντίκφτερ, τα αρχεία της Υπηρεσίας Δημόσιας Ασφάλειας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας αποκαλύπτουν ότι τα στελέχη του κόμματος έβλεπαν τους αγρότες σαν «αριθμούς, σαν ένα απρόσωπο εργατικό δυναμικό».

«Η τιμωρία για όσους διέπρατταν μικροαδικήματα, όπως η κλοπή μιας πατάτας, ήταν εξαιρετικά δυσανάλογη και απάνθρωπη. Ακόμη και αν ο δράστης ήταν ένα μικρό παιδί, το έδεναν και το έριχναν σε μια λίμνη. Γονείς υποχρεώνονταν να θάβουν ζωντανά τα παιδιά τους ή να τα λούζουν με περιττώματα και ούρα...».

Οταν ο «Μεγάλος Τιμονιέρης» έφερε τον λιμό

Το 1958, ο Μάο Τσε Τουνγκ κηρύττει το «Μεγάλο Αλμα προς τα Εμπρός». Στόχος του ήταν να μετατρέψει ταχύτατα την αγροτική Κίνα σε κομμουνιστική κοινωνία με δύο πυλώνες: την κολεκτιβοποίηση και την εκβιομηχάνιση.

Η αχανής χώρα σύρθηκε σε έναν πυρετό παραγωγής χάλυβα από κάθε είδους κατασχεθέν μεταλλικό αντικείμενο: από κάγκελα μέχρι κρεβάτια, ακόμη και καραβάνες και χύτρες.

Η αγροτική παραγωγή τινάχθηκε στον αέρα, οι ιδιωτικές καλλιέργειες απαγορεύτηκαν, οι Κινέζοι, ιδίως στην ύπαιθρο, πέθαιναν κατά εκατομμύρια από ασιτία.

Το «Μεγάλο Αλμα προς τα Εμπρός» εγκαταλείφθηκε το 1961, έχοντας αποδειχθεί μία βαρβαρότητα που συνοδεύτηκε από ανθρωπιστική, οικονομική και οικολογική καταστροφή.


Διαβάστε περισσότερα:

Καπιταλιστικός τυφώνας πάνω από την Κούβα








Η ανακοίνωση της απόλυσης
500.000
δημοσίων υπαλλήλων
έθεσε επί τάπητος
το μέλλον του τελευταίου
«σοσιαλιστικού» κράτους.

ΤΟΥ Γ. ΤΣΙΑΡΑ Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010



ΣΤΗ ΝΕΑ CUΒΑ LΙΒRΕ (ελεύθερη Κούβα) του 21ου αιώνα δεν ισχύει το «εγγυημένη δουλειά για όλους». Το καθεστώς της Αβάνας, το τελευταίο «κάστρο» του υπαρκτού σοσιαλισμού, ανακοίνωσε ότι θα απολύσει στο επόμενο εξάμηνο 500.000 δημοσίους υπαλλήλους, για να δημιουργήσει έναν νέο ιδιωτικό τομέα υπηρεσιών, στην ουσία μια νέα «μεσαία τάξη». Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος Ραούλ Κάστρο βάλθηκε να γκρεμίσει εκ των έσω το «σοσιαλιστικό» κράτος του αδελφού του Φιντέλ. Αλλοι πάλι μιλούν για «περεστρόικα των Τροπικών», ένα απελπισμένα ελεγχόμενο άνοιγμα στην ελεύθερη αγορά σαν εκείνο του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στη Σοβιετική Ενωση πριν από 25 χρόνια.


Η απόλυση των δημοσίων υπαλλήλων είναι η μεγαλύτερη αλλαγή στο εργασιακό καθεστώς, στην καθημερινή ζωή και στην κοινωνική οργάνωση των Κουβανών εδώ και μισό αιώνα. Και παρουσιάζεται ως ευκαιρία για πιο προσοδοφόρο απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα. Πράγματι εδώ και λίγους μήνες έχουν «μισο-απελευθερωθεί» κάποια επαγγέλματα, όπως οι κουρείς και οι οδηγοί τουριστικών ταξί. Μαζί με τους μικροκαλλιεργητές, συνιστούν τη νέα τάξη των περίπου 145.000 «cuentapropistas» (σημαίνει «αυτοί που κάνουν δικό τους λογαριασμό»...) που υποτίθεται ότι θα απορροφήσει εκατοντάδες χιλιάδες απολυμένους.

«Πρέπει να εξαφανίσουμε την αντίληψη ότι η Κούβα είναι το μοναδικό κράτος στον κόσμο όπου κάποιος μπορεί να ζει χωρίς να δουλεύει» είπε πρόσφατα ο Ραούλ Κάστρο. Για να υποσχεθεί αμέσως ότι «κανένας Κουβανός δεν θα αφεθεί στη μοίρα του».

Το μόνο βέβαιον είναι πως το παλαιό οικονομικό σύστημα, που ήδη παρέπαιε (και) ελέω αμερικανικού εμπάργκο, δεν αντέχει τις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης: η τιμή του βασικού εξαγώγιμου αγαθού, του περιζήτητου άλλοτε νικελίου της Κούβας, έχει υποχωρήσει στα μόλις 10.000 δολάρια τον τόνο, από 50.000 δολάρια το 2008.

Η αγροτική παραγωγή- ζαχαροκάλαμο, καπνός, καφές, κακάοπαραμένει προβληματική, καθώς οι καταστροφές στις καλλιέργειες από τους τρεις διαδοχικούς τυφώνες που σάρωσαν το νησί το 2008 δεν έχουν ξεπεραστεί.

Ο τουρισμός, η «βαριά βιομηχανία» της Κούβας, νοσεί. Η ύφεση έπληξε το διαθέσιμο εισόδημα των αμερικανών και ευρωπαίων τουριστών, ορισμένες πηγές κάνουν λόγο για πτώση 35% στον τουριστικό τζίρο το πρώτο οκτάμηνο του 2010. Την ίδια στιγμή η υψηλή ανεργία και η μείωση των αμοιβών στις ΗΠΑ έχει περιορίσει τη δυνατότητα εκατομμυρίων εξόριστων κουβανών να στέλνουν εμβάσματα σε δολάρια στις οικογένειές τους πίσω στο νησί- ένα έξτρα εισόδημα που επιτρέπει σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες να βελτιώνουν το βιοτικό τους επίπεδο, αγοράζοντας καταναλωτικά αγαθά που δεν υπάρχουν στα «bodegas», τα κρατικά καταστήματα.

Το μέσο μηνιαίο εισόδημα από μια κρατική δουλειά, ένα «τραβάχο», είναι αστείο: 429 πέσος, γύρω στα 14 ευρώ. Πολλοί αναγκάζονται να το συμπληρώνουν με μια δεύτερη δουλειά, ένα «νεγκόσιο», συνήθως στη «μαύρη» οικονομία: λαθρεμπόριο, πορνεία, ναρκωτικά και άλλες υπηρεσίες προς τουρίστες και ντόπιους. Και βέβαια πολλά ανώτερα στελέχη της κουβανικής γραφειοκρατίας έχουν μέσα από τη διαφθορά συγκεντρώσει κρυφό πλούτο, φορώντας τη μάσκα σοσιαλισμού. Ολως «τυχαίως», μεγάλες δουλειές, όπως η ανέγερση νέων πολυτελών ξενοδοχείων και 16 γηπέδων γκολφ, αλλά και το νομοσχέδιο για την ενοικίαση κρατικών γαιών σε ξένους για ως 99 χρόνια, ανακοινώθηκαν την ίδια ημέρα με τις απολύσεις.

Ενας διάσημος κομματικός δημοσιογράφος, ο Εστεμπάν Μοράλες , απομακρύνθηκε από τηλεόραση και κόμμα μετά τη συγγραφή άρθρου με τίτλο «Διαφθορά: Είναι η αληθινή αντεπανάσταση;». Εκεί υποστήριζε, με «φωτογραφικά» παραδείγματα, ότι οι προμήθειες και οι offshore τραπεζικοί λογαριασμοί βρίθουν (και) στην κουβανική γραφειοκρατία: «Ο πραγματικός εχθρός είναι όσοι άνθρωποι σε κρατικές θέσεις μαζεύουν χρήματα και περιμένουν την κατάρρευση της Επανάστασης για να μεταφέρουν τον κρατικό πλούτο σε ιδιωτικά χέρια, όπως έγινε στην παλιά ΕΣΣΔ» έγραφε. Σε λίγες εβδομάδες τον διέγραψαν από το κόμμα.

«ΕΔΩ ΑΒΑΝΑ...»
Ο βετεράνος επαναστάτης συναινεί, η εργαζόμενη γυναίκα ανησυχεί

Ενας δημόσιος υπάλληλος στην Αβάνα πουλάει λιγοστά αγροτικά προϊόντα. Στην «ελεύθερη Κούβα» του 21ου αιώνα δεν ισχύει πλέον το «εγγυημένη δουλειά για όλους» που πρέσβευε ο Φιντέλ Κάστρο (κάτω αριστερά)
Τον πρωτογνώρισα στην Αβάνα το 2001. Ο εξηντάρης Τομάς δουλεύει αποθηκάριος σε κρατική εταιρεία.

Είναι μέλος του ΚΚ και βετεράνος του πολέμου της Ερυθραίας από την εποχή που ο Φιντέλ έστελνε εθελοντές στρατιώτες στην Αφρική για να βοηθήσουν επαναστατικά κινήματα.Ο Τομάς έχει για ενθύμιο από αυτή την περιπέτεια μια τεράστια ουλή από ματσέτα κατά μήκος της κοιλιάς του.Πιστεύει όμως ακόμη στο κόμμα και στην επανάσταση με όλα τα στραβά της.«Θυμάμαι ακόμη τα αμερικανικά αεροπλάνα να πετάνε χαμηλά πάνω από το σπίτι μου το ΄62,εν μέσω της πυραυλικής κρίσης.Και δεν θα το ξεχάσω ποτέ»λέει.

Δείχνει να απορεί με τον σκοπό του τηλεφωνήματός μου από τη μακρινή Αθήνα.Οι απολυμένοι (όπως επέμενα να τους αποκαλώ...) «δεν είναι ακριβώς απολυμένοι», μου λέει,αλλά«διαθέσιμοι»για άλλες δουλειές που θα τους δοθούν.

Το ζήτημα της «αναδιοργάνωσης» του δημοσίου τομέα και του «ανοίγματος» της αγοράς εργασίας το συζητούν εδώ και χρόνια σε επι τροπές,στην τηλεόραση και στο κόμμα.«Δεν γίνεται αλλιώς.Το οικονομικό σύστημα δεν αντέχει»λέει.Και επιβεβαιώνει ότι το μισό εκατομμύριο είναι μόνο η αρχή: ο στόχος είναι η «απελευθέρωση» 1,3 εκατομμυρίων ανθρώπων,περίπου του ενός τρίτου του εργατικού δυναμικού!

Πολύ πιο «σφιγμένη» με τις εξελίξεις ακούγεται στο τηλέφωνο η 40χρονη Μιρέλι από το Μαριανάο της Αβάνας,χωρισμένη και μητέρα ενός αγοριού.Είχε φύγει για λίγο καιρό από τη χώρα,αλλά επέστρεψε επειδή«δεν της άρεσαν οι Εγγλέζοι» ! Είναι πάντως από τις τυχερές:

χάρη στα καλά αγγλικά της δουλεύει ως «ανιμαδόρα» στο Βαραδέρο, τον τουριστικό παράδεισο,όπου οι υπάλληλοι μπορούν να βγάλουν έξτρα χρήματα ποικιλοτρόπως.Εφέτος όμως «είχε πολύ λιγότερους και πιο σφιχτοχέρηδες τουρίστες από άλλες χρονιές»,όπως μου λέει.Είχε ακούσει στη «Μέσα Ρεδόνδα»,μια τηλεοπτική εκπομπή λόγου,για τα οικονομικά προβλήματα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

«Υπάρχει ανησυχία στον κόσμο» λέει.«Μόνο στην Αβάνα ακούγεται ότι θα απολύσουν 100.000 ανθρώπους πριν από τα Χριστούγεννα.Αν υπήρχαν δουλειές,ξένοι,επενδύσεις,δεν θα υπήρχε πρόβλημα.Ως τώρα μπορεί να μην είχαμε πολλά λεφτά,αλλά ό,τι χρειάστηκα για την εγκυμοσύνη και το παιδί ήταν “γκράτις”,δωρεάν.Σήμερα ακούγονται διάφορα για περικοπές στα νοσοκομεία,στα σχολεία,ότι αν έχεις καλή δουλειά θα πρέπει να πληρώνεις για τις υπηρεσίες,ακριβότερο νοίκι.Ολοι μας περιμένουμε με αγωνία να δούμε τι θα γίνει».

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΝΤΙΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ
«Ζούμε στη φυτεία του κόμματος»
Στα 35 της η Γιοάνι Σάντσες (φωτογραφία) είναι σήμερα η διασημότερη blogger της Κούβας.Μια πολιτικοποιημένη νεαρή μητέρα η οποία καταγράφει τα κακώς κείμενα στο βραβευμένο ιστολόγιό της «Generacion Υ».

Παρακάμπτει τη λογοκρισία στέλνοντας e-mail σε φίλους της στο εξωτερικό.Αυτοί τα μεταφράζουν και τα δημοσιεύουν σε 17 γλώσσες.

- «Γέροι ξαναπουλάνε κουπόνια για τσιγάρα» «Είναι 8 το πρωί και οι ράγες του σταθμού Factor και Τulipαn έχουν ακόμη τη δροσιά της αυγής. Το μοναδικό τρένο, που έρχεται από το San Αntonio de los Βanos, έχει καθυστέρηση. Οι γηραιότεροι, καθισμένοι στους τοίχους, ξαναπουλάνε την εφημερίδα που αγόρασαν πολύ νωρίς και προσφέρουν επίσης τσιγάρα. Αυτή την εβδομάδα τούς ήλθε μια αναποδιά με την ανακοίνωση ότι η διανομή με κουπόνια των Τitan και Αroma έφθασε στο τέλος. Ασχημα νέα για όσους βρίσκονται στα χαμηλότερα σκαλοπάτια της “ανεπίσημης” αγοράς μας, όσους ξαναπουλάνε τα κουπόνια τους για τσιγάρα για να επιβιώσουν».

- «Ανεργοι σήμερα, ανικανοποίητοι αύριο» «Σε αυτό το νησί ζούμε κάτω από τον κρατικό καπιταλισμό, ή, θα μπορούσε κανείς να πει, στη φυτεία του κόμματος... Νόμιζα ότι για να λέγεται μια κοινωνία σοσιαλιστική πρέπει τα μέσα παραγωγής να είναι στα χέρια των εργατών. Αλλά αυτό που βλέπω γύρω μου είναι ένα κράτος ιδιοκτήτης των πάντων, ένα αφεντικό που πληρώνει τον χαμηλότερο δυνατό μισθό και απαιτεί χειροκρότημα και άνευ όρων ιδεολογική πίστη. Αυτός ο μίζερος ιδιοκτήτης μάς προειδοποιεί τώρα ότι δεν θα μπορέσει να συνεχίσει να απασχολεί πάνω από 1 εκατομμύριο υπαλλήλους. Τι θα κάνει όταν οι άνεργοι του σήμερα γίνουν οι ανικανοποίητοι του αύριο, όταν η εργασιακή και η οικονομική αυτονομία των αυταπασχολουμένων γίνει ιδεολογική αυτονομία; Τότε θα τον δούμε να βρίζει, να στιγματίζει τους εύπορους, γιατί οποιοδήποτε πλεόνασμα- όπως και η προεδρική καρέκλα- μπορεί να ανήκει μόνο σε αυτόν». - «Μεγαλώνουν οι ρωγμές που άνοιξαν στον τοίχο» «Πριν από τρία χρόνια αυτή η ντροπαλή γυναίκα- που ήμουν εγώ κάποτεάνοιξε αυτόν τον ιστοτόπο για να διηγηθεί την πραγματικότητά της, με περισσότερους φόβους παρά βεβαιότητες. Θυμάμαι τη δυσπιστία των αναγνωστών στην αρχή, τις αμφιβολίες μερικών, τη ρετσινιά της Κρατικής Ασφαλείας ή της CΙΑ που μου απέδιδαν, τα εμπόδια στο δύσκολο ταξίδι για τη διατύπωση γνώμης. Από το 2007 ως τώρα νιώθω πως έζησα έξι ή επτά ζωές με τη μία, γεμάτες κατακτήσεις αλλά και σημαδεμένες από τη συνεχή πίεση ενός κατασταλτικού μηχανισμού που ποτέ δεν κοιμάται. Καθώς είμαι αθεράπευτα αισιόδοξη όμως θα επικεντρώσω την προσοχή μου στις ικανοποιήσεις: την εναλλακτική μπλογκόσφαιρα της Κούβας που συνεχώς μεγαλώνει, τις ρωγμές που άνοιξαν στον τοίχο».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
«Τέλος τα τζάμπα γεύματα, οι τζάμπα μεταφορές, η πληρωμένη ανεργία»
Μιλάει στο «Βήμα» ο κ. Στίβεν Γουίλκινσον, βρετανός αναλυτής του Κέντρου Ερευνών για την Καραϊβική και τη Λατινική Αμερική στο Μetropolitan University του Λονδίνου.
- Τι σημαίνει η απόλυση μισού εκατομμυρίου δημοσίων υπαλλήλων;

«Η ανακοίνωση δεν ήταν ξαφνική και κυρίως δεν σηματοδοτεί το τέλος του σοσιαλισμού στην Κούβα, ούτε την επικράτηση της ελεύθερης αγοράς και του καπιταλισμού. Αυτό που πεθαίνει είναι το παλαιό σοβιετικό μοντέλο κεντρικού οικονομικού σχεδιασμού».

- Υπάρχει περίπτωση όμως να απορροφηθούν τόσοι απολυμένοι από τον ιδιωτικό τομέα; «Δεν θα απολυθούν όπως το εννοούμε στη Δύση. Πολλοί θα συνεχίσουν να κάνουν τις δουλειές που έκαναν, αλλά ως ελεύθεροι επαγγελματίες η ως μέλη μικρών συνεταιρισμών με συναδέλφους τους. Ολόκληρες επαγγελματικές τάξεις όπως οι οδηγοί ταξί, οι εργαζόμενοι σε μικρές βιοτεχνίες και οι υπάλληλοι των καταστημάτων θα περάσουν σε καθεστώς αυτοδιαχείρισης και θα φορολογούνται».

- Προβλέπετε ότι θα είναι πιο «ταξικό» το νέο σύστημα;

«Ιδεολογικά το καθεστώς εγκαταλείπει τη ρητορική της αυστηρής ισότητας και αποδέχεται πλέον τον ατομισμό και την προοπτική διαφορετικών εισοδηματικών τάξεων. Δεν θα είναι ο αποκλειστικός διαχειριστής κάθε οικονομικής δραστηριότητας. Τέλος τα τζάμπα γεύματα, οι τζάμπα μεταφορές, οι μακρές περίοδοι πληρωμένης ανεργίας. Οι εργάτες θα πρέπει να βρίσκουν μόνοι τους δουλειές, ακόμη και μη δημοφιλείς, όπως στα χωράφια και στις οικοδομές. Θα έχουν όμως ως κίνητρο τη δυνατότητα αυξημένης αμοιβής βάσει της παραγωγικότητας, χωρίς κρατική “οροφή”. Η κυβέρνηση υπόσχεται χιλιάδες νέες δουλειές στους κλάδους του πετρελαίου, του φαρμάκου, της βιοτεχνολογίας και του τουρισμού».

- Η αλλαγή του οικονομικού μοντέλου είναι απαρχή νίκης του εμπάργκο που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ;

«Στο ορατό μέλλον η Κούβα θα παραμείνει ένα μονοκομματικό κομουνιστικό κράτος. Αυτά τα μέτρα συζητούνται εδώ και τέσσερα χρόνια. Οι Κουβανοί έχουν μελετήσει τα μοντέλα της Κίνας και του Βιετνάμ και θέλουν να αποφύγουν τις αρνητικές κοινωνικές συνέπειές τους. Αντίθετα υπάρχει μεγάλη αλληλεπίδραση ανάμεσα στην κουβανική ηγετική ελίτ και στον Ούγκο Τσάβες, που οδηγεί τη Βενεζουέλα σε αντίθετη κατεύθυνση: από τον καπιταλισμό προς τον “Σοσιαλισμό του 21ου αιώνα”, όπως τον αποκαλεί. Ισως η Κούβα προσπαθήσει να τον συναντήσει κάπου στη μέση».






Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Κουμμουνιστική Νίκη



Η νίκη του κουμμουνισμου επί του κακού και απάνθρωπου κεφαλαιου στη σοσιαλιστική Ελλάδα. Μεγαλειωδης νικη αναγνωρισμενη πια σε παγκοσμιο επιπεδο. Το φορουμ οικονομικης πολιτικης μας αναγνωρισε οτι η νικη εναντια στο κεφαλαιο και στην επιχειρηματικοτητα μας καθιστα εχθρικοτερους στην ανταγωνιστικοτητα (83 θεση) ακομα και με χωρες τυπου Botswana Skopia Rwanda.







Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Θολοκουλτουριαραίοι μυθοι




Ποσες φορες εχουμε ακουσει για τους υπερογκους εξοπλισμους που ζημιωνουν την οικονομια μας. Ποσες φορες η αριστερα δεν κατηγορει για ολα τα δεινα το ΝΑΤΟ και το στρατο στο Αφγανισταν και τα εξοδα του στρατου?

Μεσα στα πλαισια της αντιιμπεριαλιστικης, δηθεν φιλοειρηνικης ψευτοπροοδευτικης θολο πολιτικης η τριχα φυσικα θα γινει καραβοσχοινο παντα πιστα στην επιστημη της προπαγανδας οπως αυτη εχει γινει καθεστως στην αριστερα πανω απο ενα αιωνα