Το αστειο δεν ειναι το ακολουθο κειμενο αλλα η πηγη του
Να ναι καλα το ινδεμεδια για αυτα τα διαμαντια
Για ποιο σοσιαλισμο μιλαει το ΚΚΕ ;
Αν ο σοσιαλισμός δεν κατέρρευσε αλλά ανατράπηκε , προφανώς κάποιοι προσπάθησαν συνειδητά να το πετύχουν. Εισβολή από το εξωτερικό δεν έγινε επομένως οι ανατροπείς βρίσκονταν στο εσωτερικό . Όμως στο εσωτερικό δεν δημιουργήθηκε ένα ισχυρό κίνημα για την ανατροπή του. Οι αντίπαλοι του συστήματος δεν είχαν ελευθερία για πολιτική δράση. Επομένως οι ανατροπείς βρίσκονταν στο εσωτερικό του κόμματος και μάλιστα όχι στις παρυφές αλλά στην ηγεσία του.
22 ...Η υιοθέτηση αναθεωρητικών και οπορτουνίοτικών αντιλήψεων από την ηγεσία του ΚΚΣΕ και άλλων ΚΚ εξουσίας τελικά μετέτρεψε αυτά τα κόμματα σε φορείς που ηγήθηκαν της αντεπανάστασης στη δεκαετία του 1980
• Η θέση αυτή αντιφάσκει με τη θέση για τον πρωτοποριακό και αναντικατάστατο
ρόλο του κόμματος στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού.
21. Ο αναντικατάστατος ρόλος του Κόμματος στη διαδικασία της
σοσιαλιστικής οικοδόμησης εκφράζεται στην καθοδήγηση της εργατικής
εξουσίας, στην κινητοποίηση μαζών για τη συμμετοχή σε αυτή.
Δεν μπορεί το κόμμα να ηγείται της επανάστασης αλλά και της αντεπανάστασης.
• Η άποψη ότι η ανατροπή εξελίσσονταν σε ένα χρονικό διάστημα 30 ετών,
22. Η επικράτηση της οπορτουνιστικής στροφής τη δεκαετία του 1950
μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο/ η σταδιακή απώλεια του επαναστατικού
ρόλου του Κόμματος, επιβεβαιώνουν ότι στη σοσιαλιστική κοινωνία δεν
εξαλείφονται οι κίνδυνοι ανάπτυξης παρεκκλίσεων.
χωρίς να μπορέσει καμιά δύναμη να τη σταματήσει αντιφάσκει με την θέση ότι...
1... Διευρύνθηκε ο ελεύθερος χρόνος, άλλαξε το περιεχόμενο του. Δεν ήταν πια χρόνος για την αναπαραγωγή του εμπορεύματος εργατική δύναμη, ώστε να διατηρείται κατάλληλο για την καπιταλιστική εκμετάλλευση» Δόθηκε η δυνατότητα αξιοποίησης του για το ανέβασμα του πολιτιστικού και μορφωτικού επιπέδου των εργαζομένων, την ενίσχυση της συμμετοχής τους στην εργατική εξουσία και τη διεύθυνση της παραγωγής.
...Για πρώτη φορά στην Ιστορία έδωσε τη δυνατότητα να γίνει η μονάδα παραγωγής και πυρήνας της δημοκρατίας, με την αντιπροσωπευτική συμμετοχή των εργαζομένων στην εξουσία και τη διεύθυνση, τη δυνατότητα να εκλέγουν και να ανακαλούν εκπροσώπους μέσα από τους ίδιους τους εργαζόμενους στα ανώτερα όργανα της εξουσίας- Η εργατική εξουσία έβγαλε τις μάζες από το περιθώριο, αναπτύχθηκε ένας μεγάλος αριθμός μαζικών οργανώσεων, συνδικαλιστικών, πολιτιστικών, μορφωτικών, όπου ήταν οργανωμένη η πλειοψηφία του πληθυσμού..
• Η άποψη ότι η υλική βάση του οπορτουνισμού,
22....Πέραν του ιμπεριαλιστικού περίγυρου και της αναμφισβήτητης αρνητικής επίδρασης του, η κοινωνική βάση του οπορτουνισμού παραμένει όσο διατηρούνται μορφές ομαδικής και ατομικής ιδιοκτησίας/ όσο παραμένουν εμπορευματικές χρηματικές σχέσεις, οι κοινωνικές διαφορές. Σε τελευταία ανάλυση παραμένει η υλική βάση του οπορτουνισμού σε όλη την πορεία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και όσο θα υπάρχει καπιταλισμός στη Γη, ιδίως σε ισχυρά καπιταλιστικά κράτη,
δηλαδή τα υπολείμματα της ατομικής ιδιοκτησίας, ήταν τόσο σημαντική ώστε να οδηγήσει στην πλήρη επικράτηση του αντιφάσκει με τη θέση ότι...
13....Στην περίοδο 1917 - 1940 η σοβιετική εξουσία γενικά σημείωσε επιτυχίες... Το σημαντικότερο είναι ότι πραγματοποιήθηκε η ολοκληρωτική κατάργηση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής, με την κατάργηση της μίσθωσης ξένης εργατικής δύναμης, δηλαδή διαμορφώθηκαν οι βάσεις για την ανάπτυξη του κομμουνισμού.
Ταυτόχρονα καταρρίπτει το επιχείρημα που στηρίζονταν στην ανυπαρξία άλλων, πέραν της εργατικής, τάξεων για να δικαιολογεί τον μονοκομματισμό ατη Σοβιετική Ένωση αφού...
12…Τα ταξικά αντισοσιαλιστικά συμφέροντα είχαν την αντανάκλαση τους μέσα στο ΚΚ, όπου και διαμορφώθηκαν οπορτουνιστικά ρεύματα.
Το ΚΚΕ στην ανάλυση των αιτίων της πτώσης του υπαρκτού σοσιαλισμού χωρίζει τη χρονική του διάρκεια σε δυο περιόδους. Την περίοδο της συνέπειας και του ορθού δρόμου μέχρι το θάνατο του Στάλιν και την περίοδο του οπορτουνισμού από το 20° συνέδριο μέχρι την ανατροπή.
Μια ανατροπή μακράς διάρκειας, χωρίς μεγάλες συγκρούσεις, όπου οι «συνεπείς» δυνάμεις μοιάζουν να έχουν εξαφανιστεί από το προσκήνιο παρότι παντοδύναμες το προηγούμενο διάστημα. Μα που βρέθηκαν τόσοι οπορτουνιστές, τόσα αντισοσιαλιστικά στοιχεία ύστερα από τριάντα χρόνια διώξεων, εξοριών, φυλακίσεων, εκτελέσεων ; Μα την αλήθεια η ανάλυση του ΚΚΕ αποτελεί έναν ύμνο στον ηρωισμό του οπορτουνισμού!
Και πως γίνεται οι άλλες χώρες του «υπαρκτού» να ακολουθούν τη Σοβιετική Ένωση και στην συνέπεια καί στην προδοσία αν δεν επρόκειτο για χώρες με περιορισμένη κυριαρχία;
Σε ότι αφορά τη στάση του την περίοδο του οπορτουνισμού το ΚΚΕ παραδέχεται οτι
30... Δεν αποφύγαμε ως Κόμμα την εξιδανίκευση και τον εξωραϊσμό του σοσιαλισμού, όπως οικοδομήθηκε στον 20ό αιώνα. Υποτιμήσαμε τα προβλήματα που διαπιστώναμε αποδίδοντας τα κυρίως σε αντικειμενικούς παράγοντες, τα δικαιολογούσαμε ως προβλήματα ανάπτυξης του σοσιαλισμού/ πράγμα που αποδείχτηκε ότι δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα.
Η δυνατότητα μας να βγάλουμε τα σωστά συμπεράσματα περιορίστηκε από το γεγονός ότι και το Κόμμα μας δεν έδωσε την απαιτούμενη προσοχή στην ανάγκη να κατακτά τη θεωρητική του επάρκεια, να προωθεί τη δημιουργική μελέτη και αφομοίωση της θεωρίας μας, να αξιοποιεί την πλούσια πείρα της ταξικής, επαναστατικής πάλης, να συμβάλλει δηλαδή και με τις δικές του δυνάμεις στη δημιουργική ανάπτυξη των ιδεολογικών και πολιτικών θέσεων με βάση τις εξελισσόμενες συνθήκες. Σε μεγάλο βαθμό ως Κόμμα υιοθετήσαμε λανθασμένες θεωρητικές εκτιμήσεις και πολιτικές επιλογές του ΚΚΣΕ.
Προσαρμοστήκαμε και ανεχτήκαμε την τυπικότητα των σχέσεων που εμφανίστηκε ανάμεσα στα κομμουνιστικά κόμματα, την άκριτη υιοθέτηση θέσεων του ΚΚΣΕ σε θέματα θεωρίας και ιδεολογίας.
• Η παραδοχή αυτή είναι το λιγότερο υποκριτική αφού το ΚΚΕ δεν αισθάνεται την
ανάγκη να απολογηθει στα μέλη και τους οπαδούς του που
αντιμετωπίστηκαν ως αντισοβιετικοί και αντικομουνιστές ακριβώς επειδή από τότε,
όταν δηλαδή είχε σημασία, έλεγαν αυτά που το ίδιο ομολογεί σήμερα.
• Περαν αυτου το ΚΚΕ μας λεει ότι από τη δεκαετία του 60 μέχρι την πτώση του «υπαρκτού»
ακολουθούσε κατά πόδας τον οπορτουνισμό και τις δυνάμεις που απεργάζονταν
την ανατροπή του σοσιαλισμού!
Εν τέλει τι ανατράπηκε το 89 ; Ο σοσιαλισμός ή ένα διεφθαρμένο γραφειοκρατικό σύστημα στο οποίο μια σκιώδης κεφαλαιοκρατια είχε ήδη καταλάβει την εξουσία; Αφού, σύμφωνα πάντα με το ΚΚΕ,
20..Με τις μεταρρυθμίσεις δημιουργήθηκε η δυνατότητα, ώστε χρηματικά ποσά που είχαν συσσωρευτεί με παράνομους κυρίως τρόπους (Λαθρεμπόριο κλπ), να επενδύονται στη "μαύρη" (παράνομη) αγορά. Αυτή η δυνατότητα αφορούσε ιδιαίτερα τα στελέχη του μηχανισμού διεύθυνσης των επιχειρήσεων και των κλάδων τα στελέχη του εξωτερικού εμπορίου. Στοιχεία για τη λεγόμενη "παραοικονομία” έδινε και η Εισαγγελία της ΕΣΣΔ Σύμφωνα με αυτά, σημαντικό ήταν και το μέρος της συνεταιριστικής ή κρατικής αγροτικής παραγωγής που διοχετευόταν στους καταναλωτές με παράνομους τρόπους»
Ενισχύθηκε η διαφοροποίηση των εισοδημάτων των ατομικών αγροτοπαραγων ,των κολχόζνικων, η αντίθεση τους προς την τάση διεύρυνσης του κοινωνικού χαρακτήρα της αγροτικής παραγωγής. Οι αγρότες που πλούτιζαν ισχυροποιήθηκαν ως στρώμα παρεμπόδισης της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.
Ακόμη πιο έντονη ήταν η κοινωνική διαφοροποίηση στη βιομηχανία με τη συγκέντρωση "επιχειρησιακού κέρδους". Το λεγόμενο "σκιώδες κεφάλαιο” αποτέλεσμα όχι μόνο του επιχειρησιακού κέρδους, αλλά και της "μαύρης" αγοράς, εγκληματικών πράξεων σφετερισμού του κοινωνικού προϊόντος, επεδίωκε τη νόμιμη λειτουργία του ως κεφάλαιο στην παραγωγής δηλαδή την ιδιωτικοποίηση των μέσων παραγωγής, την παλινόρθωση του καπιταλισμού.
Και ποια είναι η κοινωνία που «οραματίζεται» το ΚΚΕ;
Από τη στιγμή που η σταλινική περίοδος δικαιώνεται μέσα από τις θέσεις του,
ο καθένας μπορεί να καταλάβει τι εννοεί το ΚΚΕ με το όρο «δικτατορία του
προλεταριάτου».
Από ισχνές έως ανύπαρκτες οι εγγυήσεις για την ελευθέρια γνώμης και τη
δημοκρατία. Πολιτικά κόμματα πέραν του «πρωτοπόρου» ΚΚΕ στο τιμόνι του
κράτους και της κοινωνίας δεν υπάρχουν.
Ποιος ο λόγος άλλωστε; Αν συμφωνούν μαζί μας είναι περιττά. Αν διαφωνούν,
επικίνδυνα.
Κοινοβούλιο δεν υπάρχει. Ούτε διαχωρισμός των εξουσιών,
31...Το ανώτατο όργανο εξουσίας είναι εργαζόμενο Σώμα - νομοθετεί και διοικεί ταυτόχρονα - στο πλαίσιο του οποίου γίνεται καταμερισμός ανάμεσα σε νομοθετικές και εκτελεστικές αρμοδιότητες. Δεν είναι Κοινοβούλιο..,
Και πως διασφαλίζεται ότι δεν θα έχουμε επανάληψη των όσων συνέβησαν στη Σοβιετικη Ένωση; Ότι οπορτουνισμός δεν θα αναδυθεί και πάλι κυρίαρχος όπως συνέβη εκεί όπου, παρόλη τη σταλινική βαρβαρότητα, τελικά κατέλαβε την εξουσία στο κομμα και στο κράτος; Προφανώς με ένταση της καταστολής . Προφανώς πρέπει να κάνουμε κάτι περισσότερο από αυτό που έκανε ο Στάλιν.
38…Στη θεση του αστικου στρατου και των σωματων καταστολης που έχουν διαλυθεί εξ ολοκλήρου, δημιουργούνταί νέοι θεσμοί στη βάση της ένοπλης επαναστατικής πάλης για τη συντριβή της αντίστασης των εκμεταλλευτών και την υπεράσπιση της επανάστασης. Εξασφαλίζεται ο άμεσος έλεγχος του στρατού και των δυνάμεων περιφρούρησης της επανάστασης από την εργατική εξουσία. Το στελεχικό δυναμικό διαμορφώνεται με βάση τη στάση του απέναντι στην επανάσταση. Σταδιακά διαμορφώνεται μέσα από νέες στρατιωτικές παραγωγικές σχολές ένα νέο δυναμικό, επιλεγμένο κυρίως από νέους με εργατική καταγωγή.
Συμπερασμα:
Στις θέσεις του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό, δυο σκοτεινές φιγούρες περιπολούν.
Ο χαφιές και ο χωροφύλακας. Πιθανώς νέοι με εργατική καταγωγή, αλλά κυρίως χωρίς πολύ μυαλό, χωρίς ερωτήσεις, απορίες και αμφισβητήσεις, με πίστη και αφοσίωση στο αλάνθαστο κομμα, εγγυώνται με την άγρυπνη παρουσία τους, ως αρχάγγελοι του σοσιαλιστικού παραδείσου, ότι το συρματόπλεγμα αυτή τη φορά θα είναι πιο ψηλό και πιο ανθεκτικό.
Να ναι καλα το ινδεμεδια για αυτα τα διαμαντια
Για ποιο σοσιαλισμο μιλαει το ΚΚΕ ;
Αν ο σοσιαλισμός δεν κατέρρευσε αλλά ανατράπηκε , προφανώς κάποιοι προσπάθησαν συνειδητά να το πετύχουν. Εισβολή από το εξωτερικό δεν έγινε επομένως οι ανατροπείς βρίσκονταν στο εσωτερικό . Όμως στο εσωτερικό δεν δημιουργήθηκε ένα ισχυρό κίνημα για την ανατροπή του. Οι αντίπαλοι του συστήματος δεν είχαν ελευθερία για πολιτική δράση. Επομένως οι ανατροπείς βρίσκονταν στο εσωτερικό του κόμματος και μάλιστα όχι στις παρυφές αλλά στην ηγεσία του.
22 ...Η υιοθέτηση αναθεωρητικών και οπορτουνίοτικών αντιλήψεων από την ηγεσία του ΚΚΣΕ και άλλων ΚΚ εξουσίας τελικά μετέτρεψε αυτά τα κόμματα σε φορείς που ηγήθηκαν της αντεπανάστασης στη δεκαετία του 1980
• Η θέση αυτή αντιφάσκει με τη θέση για τον πρωτοποριακό και αναντικατάστατο
ρόλο του κόμματος στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού.
21. Ο αναντικατάστατος ρόλος του Κόμματος στη διαδικασία της
σοσιαλιστικής οικοδόμησης εκφράζεται στην καθοδήγηση της εργατικής
εξουσίας, στην κινητοποίηση μαζών για τη συμμετοχή σε αυτή.
Δεν μπορεί το κόμμα να ηγείται της επανάστασης αλλά και της αντεπανάστασης.
• Η άποψη ότι η ανατροπή εξελίσσονταν σε ένα χρονικό διάστημα 30 ετών,
22. Η επικράτηση της οπορτουνιστικής στροφής τη δεκαετία του 1950
μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο/ η σταδιακή απώλεια του επαναστατικού
ρόλου του Κόμματος, επιβεβαιώνουν ότι στη σοσιαλιστική κοινωνία δεν
εξαλείφονται οι κίνδυνοι ανάπτυξης παρεκκλίσεων.
χωρίς να μπορέσει καμιά δύναμη να τη σταματήσει αντιφάσκει με την θέση ότι...
1... Διευρύνθηκε ο ελεύθερος χρόνος, άλλαξε το περιεχόμενο του. Δεν ήταν πια χρόνος για την αναπαραγωγή του εμπορεύματος εργατική δύναμη, ώστε να διατηρείται κατάλληλο για την καπιταλιστική εκμετάλλευση» Δόθηκε η δυνατότητα αξιοποίησης του για το ανέβασμα του πολιτιστικού και μορφωτικού επιπέδου των εργαζομένων, την ενίσχυση της συμμετοχής τους στην εργατική εξουσία και τη διεύθυνση της παραγωγής.
...Για πρώτη φορά στην Ιστορία έδωσε τη δυνατότητα να γίνει η μονάδα παραγωγής και πυρήνας της δημοκρατίας, με την αντιπροσωπευτική συμμετοχή των εργαζομένων στην εξουσία και τη διεύθυνση, τη δυνατότητα να εκλέγουν και να ανακαλούν εκπροσώπους μέσα από τους ίδιους τους εργαζόμενους στα ανώτερα όργανα της εξουσίας- Η εργατική εξουσία έβγαλε τις μάζες από το περιθώριο, αναπτύχθηκε ένας μεγάλος αριθμός μαζικών οργανώσεων, συνδικαλιστικών, πολιτιστικών, μορφωτικών, όπου ήταν οργανωμένη η πλειοψηφία του πληθυσμού..
• Η άποψη ότι η υλική βάση του οπορτουνισμού,
22....Πέραν του ιμπεριαλιστικού περίγυρου και της αναμφισβήτητης αρνητικής επίδρασης του, η κοινωνική βάση του οπορτουνισμού παραμένει όσο διατηρούνται μορφές ομαδικής και ατομικής ιδιοκτησίας/ όσο παραμένουν εμπορευματικές χρηματικές σχέσεις, οι κοινωνικές διαφορές. Σε τελευταία ανάλυση παραμένει η υλική βάση του οπορτουνισμού σε όλη την πορεία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και όσο θα υπάρχει καπιταλισμός στη Γη, ιδίως σε ισχυρά καπιταλιστικά κράτη,
δηλαδή τα υπολείμματα της ατομικής ιδιοκτησίας, ήταν τόσο σημαντική ώστε να οδηγήσει στην πλήρη επικράτηση του αντιφάσκει με τη θέση ότι...
13....Στην περίοδο 1917 - 1940 η σοβιετική εξουσία γενικά σημείωσε επιτυχίες... Το σημαντικότερο είναι ότι πραγματοποιήθηκε η ολοκληρωτική κατάργηση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής, με την κατάργηση της μίσθωσης ξένης εργατικής δύναμης, δηλαδή διαμορφώθηκαν οι βάσεις για την ανάπτυξη του κομμουνισμού.
Ταυτόχρονα καταρρίπτει το επιχείρημα που στηρίζονταν στην ανυπαρξία άλλων, πέραν της εργατικής, τάξεων για να δικαιολογεί τον μονοκομματισμό ατη Σοβιετική Ένωση αφού...
12…Τα ταξικά αντισοσιαλιστικά συμφέροντα είχαν την αντανάκλαση τους μέσα στο ΚΚ, όπου και διαμορφώθηκαν οπορτουνιστικά ρεύματα.
Το ΚΚΕ στην ανάλυση των αιτίων της πτώσης του υπαρκτού σοσιαλισμού χωρίζει τη χρονική του διάρκεια σε δυο περιόδους. Την περίοδο της συνέπειας και του ορθού δρόμου μέχρι το θάνατο του Στάλιν και την περίοδο του οπορτουνισμού από το 20° συνέδριο μέχρι την ανατροπή.
Μια ανατροπή μακράς διάρκειας, χωρίς μεγάλες συγκρούσεις, όπου οι «συνεπείς» δυνάμεις μοιάζουν να έχουν εξαφανιστεί από το προσκήνιο παρότι παντοδύναμες το προηγούμενο διάστημα. Μα που βρέθηκαν τόσοι οπορτουνιστές, τόσα αντισοσιαλιστικά στοιχεία ύστερα από τριάντα χρόνια διώξεων, εξοριών, φυλακίσεων, εκτελέσεων ; Μα την αλήθεια η ανάλυση του ΚΚΕ αποτελεί έναν ύμνο στον ηρωισμό του οπορτουνισμού!
Και πως γίνεται οι άλλες χώρες του «υπαρκτού» να ακολουθούν τη Σοβιετική Ένωση και στην συνέπεια καί στην προδοσία αν δεν επρόκειτο για χώρες με περιορισμένη κυριαρχία;
Σε ότι αφορά τη στάση του την περίοδο του οπορτουνισμού το ΚΚΕ παραδέχεται οτι
30... Δεν αποφύγαμε ως Κόμμα την εξιδανίκευση και τον εξωραϊσμό του σοσιαλισμού, όπως οικοδομήθηκε στον 20ό αιώνα. Υποτιμήσαμε τα προβλήματα που διαπιστώναμε αποδίδοντας τα κυρίως σε αντικειμενικούς παράγοντες, τα δικαιολογούσαμε ως προβλήματα ανάπτυξης του σοσιαλισμού/ πράγμα που αποδείχτηκε ότι δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα.
Η δυνατότητα μας να βγάλουμε τα σωστά συμπεράσματα περιορίστηκε από το γεγονός ότι και το Κόμμα μας δεν έδωσε την απαιτούμενη προσοχή στην ανάγκη να κατακτά τη θεωρητική του επάρκεια, να προωθεί τη δημιουργική μελέτη και αφομοίωση της θεωρίας μας, να αξιοποιεί την πλούσια πείρα της ταξικής, επαναστατικής πάλης, να συμβάλλει δηλαδή και με τις δικές του δυνάμεις στη δημιουργική ανάπτυξη των ιδεολογικών και πολιτικών θέσεων με βάση τις εξελισσόμενες συνθήκες. Σε μεγάλο βαθμό ως Κόμμα υιοθετήσαμε λανθασμένες θεωρητικές εκτιμήσεις και πολιτικές επιλογές του ΚΚΣΕ.
Προσαρμοστήκαμε και ανεχτήκαμε την τυπικότητα των σχέσεων που εμφανίστηκε ανάμεσα στα κομμουνιστικά κόμματα, την άκριτη υιοθέτηση θέσεων του ΚΚΣΕ σε θέματα θεωρίας και ιδεολογίας.
• Η παραδοχή αυτή είναι το λιγότερο υποκριτική αφού το ΚΚΕ δεν αισθάνεται την
ανάγκη να απολογηθει στα μέλη και τους οπαδούς του που
αντιμετωπίστηκαν ως αντισοβιετικοί και αντικομουνιστές ακριβώς επειδή από τότε,
όταν δηλαδή είχε σημασία, έλεγαν αυτά που το ίδιο ομολογεί σήμερα.
• Περαν αυτου το ΚΚΕ μας λεει ότι από τη δεκαετία του 60 μέχρι την πτώση του «υπαρκτού»
ακολουθούσε κατά πόδας τον οπορτουνισμό και τις δυνάμεις που απεργάζονταν
την ανατροπή του σοσιαλισμού!
Εν τέλει τι ανατράπηκε το 89 ; Ο σοσιαλισμός ή ένα διεφθαρμένο γραφειοκρατικό σύστημα στο οποίο μια σκιώδης κεφαλαιοκρατια είχε ήδη καταλάβει την εξουσία; Αφού, σύμφωνα πάντα με το ΚΚΕ,
20..Με τις μεταρρυθμίσεις δημιουργήθηκε η δυνατότητα, ώστε χρηματικά ποσά που είχαν συσσωρευτεί με παράνομους κυρίως τρόπους (Λαθρεμπόριο κλπ), να επενδύονται στη "μαύρη" (παράνομη) αγορά. Αυτή η δυνατότητα αφορούσε ιδιαίτερα τα στελέχη του μηχανισμού διεύθυνσης των επιχειρήσεων και των κλάδων τα στελέχη του εξωτερικού εμπορίου. Στοιχεία για τη λεγόμενη "παραοικονομία” έδινε και η Εισαγγελία της ΕΣΣΔ Σύμφωνα με αυτά, σημαντικό ήταν και το μέρος της συνεταιριστικής ή κρατικής αγροτικής παραγωγής που διοχετευόταν στους καταναλωτές με παράνομους τρόπους»
Ενισχύθηκε η διαφοροποίηση των εισοδημάτων των ατομικών αγροτοπαραγων ,των κολχόζνικων, η αντίθεση τους προς την τάση διεύρυνσης του κοινωνικού χαρακτήρα της αγροτικής παραγωγής. Οι αγρότες που πλούτιζαν ισχυροποιήθηκαν ως στρώμα παρεμπόδισης της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.
Ακόμη πιο έντονη ήταν η κοινωνική διαφοροποίηση στη βιομηχανία με τη συγκέντρωση "επιχειρησιακού κέρδους". Το λεγόμενο "σκιώδες κεφάλαιο” αποτέλεσμα όχι μόνο του επιχειρησιακού κέρδους, αλλά και της "μαύρης" αγοράς, εγκληματικών πράξεων σφετερισμού του κοινωνικού προϊόντος, επεδίωκε τη νόμιμη λειτουργία του ως κεφάλαιο στην παραγωγής δηλαδή την ιδιωτικοποίηση των μέσων παραγωγής, την παλινόρθωση του καπιταλισμού.
Και ποια είναι η κοινωνία που «οραματίζεται» το ΚΚΕ;
Από τη στιγμή που η σταλινική περίοδος δικαιώνεται μέσα από τις θέσεις του,
ο καθένας μπορεί να καταλάβει τι εννοεί το ΚΚΕ με το όρο «δικτατορία του
προλεταριάτου».
Από ισχνές έως ανύπαρκτες οι εγγυήσεις για την ελευθέρια γνώμης και τη
δημοκρατία. Πολιτικά κόμματα πέραν του «πρωτοπόρου» ΚΚΕ στο τιμόνι του
κράτους και της κοινωνίας δεν υπάρχουν.
Ποιος ο λόγος άλλωστε; Αν συμφωνούν μαζί μας είναι περιττά. Αν διαφωνούν,
επικίνδυνα.
Κοινοβούλιο δεν υπάρχει. Ούτε διαχωρισμός των εξουσιών,
31...Το ανώτατο όργανο εξουσίας είναι εργαζόμενο Σώμα - νομοθετεί και διοικεί ταυτόχρονα - στο πλαίσιο του οποίου γίνεται καταμερισμός ανάμεσα σε νομοθετικές και εκτελεστικές αρμοδιότητες. Δεν είναι Κοινοβούλιο..,
Και πως διασφαλίζεται ότι δεν θα έχουμε επανάληψη των όσων συνέβησαν στη Σοβιετικη Ένωση; Ότι οπορτουνισμός δεν θα αναδυθεί και πάλι κυρίαρχος όπως συνέβη εκεί όπου, παρόλη τη σταλινική βαρβαρότητα, τελικά κατέλαβε την εξουσία στο κομμα και στο κράτος; Προφανώς με ένταση της καταστολής . Προφανώς πρέπει να κάνουμε κάτι περισσότερο από αυτό που έκανε ο Στάλιν.
38…Στη θεση του αστικου στρατου και των σωματων καταστολης που έχουν διαλυθεί εξ ολοκλήρου, δημιουργούνταί νέοι θεσμοί στη βάση της ένοπλης επαναστατικής πάλης για τη συντριβή της αντίστασης των εκμεταλλευτών και την υπεράσπιση της επανάστασης. Εξασφαλίζεται ο άμεσος έλεγχος του στρατού και των δυνάμεων περιφρούρησης της επανάστασης από την εργατική εξουσία. Το στελεχικό δυναμικό διαμορφώνεται με βάση τη στάση του απέναντι στην επανάσταση. Σταδιακά διαμορφώνεται μέσα από νέες στρατιωτικές παραγωγικές σχολές ένα νέο δυναμικό, επιλεγμένο κυρίως από νέους με εργατική καταγωγή.
Συμπερασμα:
Στις θέσεις του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό, δυο σκοτεινές φιγούρες περιπολούν.
Ο χαφιές και ο χωροφύλακας. Πιθανώς νέοι με εργατική καταγωγή, αλλά κυρίως χωρίς πολύ μυαλό, χωρίς ερωτήσεις, απορίες και αμφισβητήσεις, με πίστη και αφοσίωση στο αλάνθαστο κομμα, εγγυώνται με την άγρυπνη παρουσία τους, ως αρχάγγελοι του σοσιαλιστικού παραδείσου, ότι το συρματόπλεγμα αυτή τη φορά θα είναι πιο ψηλό και πιο ανθεκτικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου